UTRECHT, 12 september 2016 11:36

Energieverbruik in de industrie kan drastisch omlaag

In diverse industrieën, zoals papier, chemie, procesindustrie en metaal, is voordeel te behalen in het energieverbruik. De grootgebruikers kunnen haast vanzelfsprekend de grootste winst halen. Tata Steel heeft bijvoorbeeld in juni 2016 een project afgerond met het isoleren van mengers, waardoor de processen duurzamer en efficiënter zullen verlopen.

Een ander industrieel voorbeeld is Heineken. De verantwoordelijke voor het duurzaamheidsbeleid bij de brouwer meldt in april 2016 in het supply chain magazine, dat men sinds 2010 circa 8% bespaard heeft op het energieverbruik met een groei in de afzet van 43%.

Energieakkoord

Het energieakkoord in 2013 is een politiek statement, dat door veertig organisaties ondertekend is. De genoemde voorbeelden geven aan, dat de kansen uitermate concreet zijn en er is een breed pallet aan technologieën om die kansen te realiseren. De politieke theorie moet dan wel omgezet worden naar de praktijk. De voorzitter van de commissie die toeziet op de afspraken uit het energieakkoord, Ed Nijpels, haalde in mei 2016 het nieuws door dwingende maatregelen voor te stellen. De doelen moeten gehaald worden en de energie-intensieve industrie speelt daarin een belangrijke rol.

Seminar

Het seminar Energy Efficiency door automatisering tijdens de World of Technology & Science biedt industriële partijen sterke aanknopingspunten, om mogelijkheden te benutten. De eerste spreker haalt in zijn beschrijving al aan, dat de productie tegenwoordig in waardeketens plaatsvindt. Daarom pleit hij voor een integrale ketenaanpak, waarbij een case in de staalindustrie aangeeft hoe obstakels overwonnen kunnen worden, om tot energie efficiëntie te komen. Op de site ( http://wots.nl/seminar-ia-energy-efficiency-automation/) staat het volledige programma.

De verantwoordelijke functionarissen binnen de industrie hebben niet altijd een eenduidige functienaam en de focus ligt niet altijd op de technische kennis. Concrete voorbeelden van de sprekers op dinsdag 4 oktober 2016 in de Jaarbeurs Utrecht zijn voor mensen met een focus op energiemanagement behulpzaam.

Engie zorgt voor het beschikbaar maken van duurzame energie, het bieden van leveringszekerheid en een verantwoord gebruik van hulpmiddelen. De spreker haalt projecten aan, die door de inzet van automatisering het energiegebruik verbeteren. Datzelfde geldt voor de presentaties van Endress+Hauser, Flexim Instruments en Yokogawa Europe. Die sprekers benadrukken de combinatie van specifieke instrumentatie en automatisering. De kennisoverdracht van de technologische kennis kan voor u een belangrijke stap zijn, om obstakels te overwinnen.

Via http://www.wots.nl/ kan men zich aanmelden voor een gratis bezoek aan de beurs en dit seminar.

Foto's:

tata steel

Tata Steel: duurzamer en efficiënter.

© Aandrijvenenbesturen.nl