Laatste nieuws:

ARNHEM, 12 september 2016 11:13

Zestien Europese steden in top 20 vernieuwde Sustainable Cities Index

Er staan zestien Europese steden in de top 20 van de vernieuwde Sustainable Cities Index van Arcadis. Op nummer één in de index staat Zürich gevolgd door Singapore en Stockholm. De Europese steden Wenen, Londen en Frankfurt staan op respectievelijk vier, vijf en zes.

Duurzaamste stad: Zürich.'
Duurzaamste stad: Zürich.
1/1

"De belangrijkste conclusie is dat we in Europa in staat op kleine gebieden een leefbare omgeving te creëren, waar mensen relatief gelukkig zijn'', aldus Carolien Gehrels, Europees directeur grote steden bij Arcadis, de wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving.

Ondanks deze goede score kunnen Europese steden nog wel verbeteren als het gaat om de balans tussen de drie pilaren van duurzaamheid. Arcadis onderzocht de steden op sociale (people), omgevings- (planet) en economische (profit) factoren. De lage Europese economische groei ligt hieraan ten grondslag. Zo staan Lyon, Brussel en Lissabon relatief hoog in ‘people' en ‘profit' subindex, maar 71e, 66e en 61e als het gaat om de ‘profit' sub index. Dat blijkt uit de tweede editie van de Sustainable Cities Index, die Arcadis heeft gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centre for Economics and Business Research (Cebr).

Amsterdam en Rotterdam gezakt

Amsterdam staat op de 11e plaats en Rotterdam op de 19e plaats tegen respectievelijk de vierde en vijfde plek vorig jaar. De reden dat de Nederlandse steden zijn gezakt is tweeledig. Dit jaar zijn er honderd steden onderzocht in plaats van vijftig. Verder is er een aantal criteria in het onderzoek verbeterd en aangepast. Zo zijn bijvoorbeeld indicatoren over gezondheid, opleiding, toerisme en werkgelegenheid toegevoegd.

"Amsterdam worstelt met toerisme en heeft vooralsnog geen duidelijk antwoord op de spreiding en de drukte'', zegt Gehrels. "Daar moet de stad de komende tijd een oplossing voor zien te vinden. Dit probleem geldt overigens ook voor steden als Parijs en Rome. Als ik kijk naar Rotterdam dan is het mooi om te zien dat de samenwerking tussen de gemeente en de inwoners goed werkt. Dat draagt bij aan de aantrekkingskracht van de stad voor nieuwe bedrijven en toerisme. Rotterdam zie je steeds vaker verschijnen in reisboeken en op internetsites als een stad die je zeker niet moet missen.''

Conferentie

Gehrels is blij met de timing van deze index: "Volgende maand is de UN Habitat III conferentie in Quito, Ecuador die eens in de twintig jaar wordt gehouden. Daar wordt de agenda gezet voor komende decennia op het gebied van duurzaamheid in steden''. Ik hoop dat onze Sustainable Cities Index een bijdrage kan leveren in de discussie om steden meer duurzaam te maken.''

Top twintig

Onderste twintig

1. Zürich

81. Jeddah

2. Singapore

82. Rio de Janeiro

3. Stockholm

83. Lima

4. Wenen

84. Mexico City

5. Londen

85. Tianjin

6. Frankfurt

86. Amman

7. Seoel

87. Hanoi

8. Hamburg

88. Jakarta

9. Praag

89. Chennai

10. München

90. Johannesburg

11. Amsterdam

91. Bangalore

12. Genève

92. Mumbai

13. Edinburgh

93. Chengdu

14. Kopenhagen

94. Wuhan

15. Parijs

95. Kaapstad

16. Hongkong

96. Manilla

17. Berlijn

97. New Delhi

18. Canberra

98. Nairobi

19. Rotterdam

99. Caïro

20. Madrid

100. Calcutta

Het volledige rapport dowloaden: www.arcadis.com/sci2016

 

bron: Arcadis

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden