Laatste nieuws:

ROTTERDAM, 8 september 2016 11:04

Samen of zelf lokaal duurzame energie opwekken toegankelijk voor iedereen

Greenchoice en 28 energiecoöperaties brengen lokale opwekking van duurzame energie dichter bij burgers met de Energievangers. De campagne, met als titel: 'Nederland barst van de energie', laat zien hoeveel zonne-energie er potentieel in elke regio te 'vangen' is en hoe iedereen hieraan in zijn eigen buurt kan meedoen. Het ontwikkelen van een duurzame en sociale samenleving vanuit de buurt in plaats van vanuit de overheid, is een actueel onderwerp dat hoog op de politieke agenda staat.

 '
1/1
De Energievangers brengen het potentieel van duurzame zonne- en windenergie per regio in kaart. De website berekent de mogelijke hoeveelheid op te wekken zonne-energie per huishouden tot op postcodeniveau.*) De actie laat zien dat zelf groene stroom opwekken gemakkelijk is door je aan te sluiten bij een coöperatie - investeren kan bij sommige projecten al vanaf 25 euro. Of door duurzame energie van coöperaties af te nemen. Doel van de campagne is het bewust maken en enthousiasmeren van meer mensen om zelf of samen energie in hun buurt op te wekken.

Duurzame en zorgzame buurt hoog op politieke agenda

Het meedoen aan burgerinitiatieven is een trend. Dat bewijst de enorme toename van bijvoorbeeld energiecoöperaties in steden. Vorige week is een initiatiefnota ingediend die pleit voor een coöperatief overheidsbestuur, waarbij de overheid meer ruimte geeft aan lokale initiatieven zoals energiecoöperaties. Publieke aanbieders worden daarin meer gedwongen rekening te houden met de wensen van de gebruikers. Ook voorziet de nota in juridische mogelijkheden waarmee burgers en maatschappelijke organisaties zelf publieke taken organiseren en exploiteren. Via het ‘uitdaagrecht' en het 'overnamerecht' kan iedereen met een goed plan de overheid uitdagen publieke taken aan hen over te dragen.

Sleutelrol lokale energiecoöperaties bij groene energietransitie

"De maatschappelijke trend in de energiewereld is onmiskenbaar en daarom is onze rol al enige tijd verlegd van energieleverancier naar energiepartner. Greenchoice is ervan overtuigd dat lokale energieprojecten de sleutel vormen in de overgang naar 100% groene energie in Nederland. Om deze visie te onderstrepen faciliteren wij deze campagne met de coöperaties. Zodat zelf en samen opwekken van duurzame energie in de buurt voor iedereen toegankelijk wordt", aldus Evert den Boer, CEO van Greenchoice.

Bekijk de campagne op Youtube

*) Bron: Zonatlas 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden