Laatste nieuws:

PETTEN, 3 september 2016 23:38

ECN breidt offshore meetlokaties windparken uit

Windsnelheden, windrichtingen, golfhoogtes. Al jaren meet ECN de condities voor offshore windparken in de Noordzee. ECN breidt de locaties uit en gaat daarbij samenwerken met het KNMI.

 '
1/1
Voor de kust van Egmond aan Zee, IJmuiden, Borssele en voor het Lichteiland Goeree staan verschillende meetmasten van het KNMI, Rijkswaterstaat, ECN en van enkele andere partijen.  Alle data van deze meetmasten op de Noordzee komen op één plek samen: bij ECN. "Wij zijn hét onafhankelijke instituut in Nederland dat offshore winddata verzamelt, valideert en ter beschikking stelt aan de markt", legt R&D manager Windenergie  Peter Eecen uit. "Wij checken of de metingen op een juiste manier zijn uitgevoerd en bieden het aan via http://www.windopzee.net/. We staan garant voor de kwaliteit van de data die op de markt komen."

Nieuw: Europlatform

Ongeveer 56 kilometer uit de kust van Hoek van Holland ligt Europlatform. Eecen: "Hier meten we de windcondities voor nieuw te ontwikkelen windparken voor de Hollandse Kust Zuid. Het Lidar meetsysteem op deze locatie is sinds medio mei operationeel en de meetdata komen binnen en worden publiek gemaakt." 

Later dit jaar verwacht ECN ook verder uit de kust windmetingen te kunnen doen op windplatform K13 voor de kust van Noord-Holland. Projectmanager Hans Verhoef: "Het mooie is dat we de totale windkaart van de Noordzee steeds nauwkeuriger kunnen maken door metingen te doen dichtbij de kust en verder op zee. Die informatie is bruikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe windparken en ook voor andere toepassingen. Denk aan vliegroutes of weervoorspellingen. We gaan samenwerken met het KNMI om de meetresultaten optimaal te benutten en kosten en kennis te delen."

Meerjarige meetdata geven vertrouwen

In het Nationaal Energieakkoord is afgesproken dat windenergie op zee in 2023 in totaal 4450 MW elektriciteit moet leveren. Met gevalideerde metingen toont ECN aan wat de potentie is voor het ontwikkelen van offshore windvermogen op  de diverse gebieden in de Noordzee. Eecen: "De windcondities op een locatie verschillen steeds en vooral op de grotere hoogtes zijn de windcondities nog relatief onbekend. Wij meten 24/7 en publiceren de windsnelheden per 10 minuten op meerdere hoogtes. Onze windstudies en meerjarige metingen geven projectontwikkelaars een betrouwbaar beeld van de te verwachten windcondities. Dát geeft vertrouwen aan investeerders."

bron: ECN

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (7)...

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden