, 29 augustus 2016 12:00

Energie opwekken met vliegtuigen aan kabel

Vliegtuigen aan een kabel die windenergie opwekken op volle zee. Hoog in de lucht, onzichtbaar vanaf de kust. Met ‘Powerplanes', autonome vliegtuigen aan een kabel, ontwikkelt Ampyx Power uit Den Haag een goedkoop, duurzaam en effectief alternatief voor traditionele windturbines. De huidige prototypes vliegen nog boven land. Maar daar komt verandering in. Samen met ECN, Marin en Mocean gaat Ampyx Power onderzoeken hoe de door de wind voortgestuwde Powerplanes op volle zee gebruikt kunnen worden.

Richard Ruiterkamp, directeur van Ampyx Power: "Wij werken samen met universiteiten en luchtvaartautoriteiten om in de toekomst mensen overal op de wereld te voorzien van goedkope, betrouwbare en duurzame energie. Nu wij ook met de onderzoeksinstituten ECN en Marin en het in offshore constructies gespecialiseerde Mocean kunnen samenwerken, wordt het mogelijk onze technologie naar zee te brengen. Wij hebben al een testlocatie op land, maar de ultieme test wordt offshore. Boven zee kunnen wij de meeste windenergie oogsten. Wij vliegen op 450 meter hoogte, waar een constante harde wind waait. Met onze technologie kunnen windparken op zee weer een flink stuk goedkoper worden. Voor het Topconsortium Kennis en Innovatie Wind op Zee een reden om dit onderzoek mogelijk maken."

Aerodynamische modellen

ECN ondersteunt Ampyx Power bij het ontwikkelen van een offshore versie van hun vliegende windtechnologie. Peter Eecen, programmamanager Windenergie: "Wij voeren een onafhankelijke evaluatie uit van de aerodynamische modellen die zijn gebruikt voor het optimaliseren van de Powerplane. We gebruiken de uitkomsten ook weer om onze eigen aerodynamische  modellen aan te passen om nauwkeurige berekeningen van deze vliegende technologie te doen."

Daarnaast onderzoekt ECN de kosten en opbrengsten van het systeem om daarmee de kosten per kWh te bepalen. De ECN tools om de onderhoudsstrategie voor offshore windparken zo goed mogelijk te bepalen worden momenteel voor meer dan 80% van alle offshore windparken toegepast. Ook die tools zullen worden aangepast om de meest efficiënte onderhoudsstrategie te bepalen voor deze nieuwe technologie.

Grenzen verleggen

Het project wordt uitgevoerd met subsidie van de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken. Ernst van Zuijlen, directeur TKI Wind op Zee: "Het is goed om naast het optimaliseren van de bestaande technologieën ook steeds weer de grenzen te verleggen en alternatieve technologieën te verkennen en verder uit te werken. Zeker als de kosten daarmee ook op de langere termijn verlaagd kunnen worden en nieuwe toepassingen binnen bereik komen. De Ampyx Power systemen zijn daar een goed voorbeeld van."

Foto's:

powerplane

© Aandrijvenenbesturen.nl