LAUSANNE (ZWITSERLAND), 25 augustus 2016 14:27

Botsbestendige drone (video)

Elios is een botsbestendige drone, ontworpen door het Zwitserse bedrijf Flyability. De robot is bedoeld voor veilige inspecties op plekken waarbij botsrisico moeilijk uit te sluiten is.

De Elios kan tegen wanden of andere constructies botsen en er zelfs langs rollen, waardoor hij van zeer dichtbij haarscherpe beelden kan maken. Ook kan hij door een mangat in pikdonkere omgevingen vliegen waarbij de operator niet mee naar binnen hoeft en kan hij tot grote hoogten inspecties uitvoeren.

Toepassingen

Omdat de Elios het mogelijk maakt om zonder menselijke toegang gevaarlijke plekken te inspecteren, wordt het uitvoeren van dergelijke inspecties aanzienlijk sneller, goedkoper en veiliger. Typische toepassingsgebieden zijn chemische complexen, offshore installaties, terminals met opslagtanks en verbrandingsovens.

In Nederland zal de botsbestendige drone ingezet worden door Ronik Inspectioneering; een bedrijf gespecialiseerd in het toepassen van robotics bij industriële inspecties.

Elios

Aan Elios is door een team van Flyability-engineers vijf jaar gewerkt. De drone heeft een Full HD-videocamera en een warmtebeeldcamera aan boord. De camera-unit kan 180 graden gedraaid worden voor een goede kijk op de te inspecteren onderdelen of objecten.

De drone zendt ook een live videosignaal uit, wat tot 5 kilometer verderop te volgen is (minder wanneer er geen oogcontact is met de drone). Videobeelden worden daarnaast op een microSD-kaart opgeslagen en zijn direct na de vlucht terug te zien.

Ingebouwde LED-verlichting zorgt ervoor dat ook donkere ruimtes uitgelicht kunnen worden.

bron: Flyability

Foto's:

Botsbestendige drone (video)

De Elios, van Flyability.

© Aandrijvenenbesturen.nl