Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, MASSACHUSETTS (VS), 15 augustus 2016 12:58

Zelfverduisterend glas bespaart elektriciteit

Wetenschappers van MIT hebben zelfverduisterend vensterglas ontwikkeld. Het kan het stroomgebruik voor koeling van gebouwen bij hoge temperaturen verminderen.

'
1/1

Het slimme glas is gemaakt door elektrochromatische materialen te combineren met ‘metal-organic frameworks’(mof’s). Het resulterende glas geleidt elektronen én ionen, waardoor het sneller dan andere zelfverduisterende glassoorten van doorzichtig naar ondoorzichtig verandert.

Stroomverbruik

De meeste raamverduisterende oplossingen hebben continu stroom nodig om het glas donker te houden. De oplossing van MIT heeft enkel elektriciteit nodig voor de fase-verandering van transparant naar opaak.

Anders dan anders

Volgens Mircea Dinca, chemie-docent aan MIT, is er een duidelijk verschil tussen dit materiaal en bestaande elektrochromatische of fotochromatische materialen. Bij meekleurende brillenglazen en verkleurende vensters bij bijvoorbeeld een Boeing 787 is er erg veel vertraging merkbaar.

In een Boeing kunnen de ramen wel donkerder worden gemaakt door de elektrische stroom aan te zetten, maar “zodra de schakelaar aan gaat duurt het echter een paar minuten voor het raam daadwerkelijk donker wordt. Logischerwijs wil je dat dit sneller gaat”, aldus Dinca.

1

In een vervolgonderzoek wil Dinca de zuinige eigenschappen van het materiaal bevestigen. Daarnaast zien de onderzoekers kansen om het materiaal te gebruiken bij de productie van energiezuinige schermen van elektronische apparatuur.

bron: MIT

Van onze partners meer (2)...

Rotero Holland bv

DIS Sensors

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

13 oktober 2021 - Den Bosch
Efficiënt Aandrijven Event 2021
17 november 2021 -
Engineering Event Safety

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden