Laatste nieuws:

BRUSSEL (BELGIë), 28 juli 2016 09:42

14 miljard voor offshore windenergie

De Europese offshore windenergie haalde in de eerste zes maanden van 2016 nieuwe investeringen binnen ter waarde van 14 miljard euro. Dit meldt WindEurope in een halfjaarrapport.

(Foto: Dong Energy)'
(Foto: Dong Energy)
1/1

Dit jaar werden tot nu toe zeven projecten gefinancierd; goed voor 3,7GW aan energiecapaciteit. Bijna driekwart van de nieuwe investeringen is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. De daadwerkelijk aangesloten installaties in de eerste helft van dit jaar hebben een volume van 511MW. Dit is wel een daling van 78% ten opzichte van vorig jaar, maar WindEurope verwacht dat dit in de nabije toekomst weer verbetert.

Giles Dickson, CEO van WindEurope: “De recordinvesteringen tonen aan dat de industrie toegewijd is aan offshore windenergie. We verwachten dat het aantal installaties in 2017 enorm zal toenemen, maar er bestaan nog steeds een hoop uitdagingen voor offshore windenergie. Niet in de laatste plaats de onzekerheid over toekomstige capaciteit en regelgeving binnen veel sleutelmarkten in de periode na 2020. We kunnen nog lang niet zeggen dat de klus voor offshore windenergie geklaard is.”

Totale capaciteit

In Europa zijn er nu 82 windparken verdeeld over 11 landen. Samen zijn deze installaties goed voor een capaciteit van 11 538MW. Alleen Duitsland (258MW) en Nederland (253MW) voegden in de eerste zes maanden van dit jaar capaciteit toe. De gemiddelde grootte van de 114 geïnstalleerde windturbines was 4,8MW. Dit is een stijging ten opzichte van het gemiddelde (4,2MW) van een jaar geleden.

Toekomstplannen

In juni tekenden negen Europese landen een memorandum van overeenstemming en maakten ze werkafspraken om de samenwerking op het gebied van offshore windenergie te versterken. Daarnaast tekenden elf energiebedrijven een verklaring om kosten van offshore windenergie tegen 2025 lager te maken dan 80 euro per MWh. In de plannen wordt rekening gehouden met een jaarlijkse uitbreiding van vier tot zeven GW aan offshore windenergie vanaf 2021.

Bekijk ook het volledige rapport ‘The European offshore wind industry: Key trends and statistics 1st half 2016’ van WindEurope.

bron: WindEurope

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden