Laatste nieuws:

SPARTANBURG, SOUTH CAROLINA (VS), 27 juni 2016 15:28

BMW-medewerkers dragen robotpak

Een exoskelet moet BMW-werknemers gaan helpen bij het uitvoeren van zware werkzaamheden bij de productie van auto’s. In de BMW-fabriek in het Amerikaanse Spartanburg worden enkele medewerkers uitgerust met een bionisch robotpak.

Het Ekso Vest van Ekso Bionics'
Het Ekso Vest van Ekso Bionics
1/1

Het pak heet het ‘Ekso Vest’ en is ontwikkeld door Ekso Bionics in Richmond, Californië. Het Ekso Vest is een rugzak-achtig apparaat dat zware belasting op het lichaam reduceert. Het vest gedraagt zich als een exoskelet en ondersteunt het bovenlijf en de armen als er boven het hoofd gewerkt moet worden.

Pilot

Assemblageplanner Frank Pochiro van BMW draait nu een testprogramma, oftewel een ‘pilot’ bij de fabriek in Spartanburg. “Ik geloofde al dat we baat konden hebben bij een ‘Iron Man’ pak. Toen ik bij een TED Talk exoskeletten zag, vroeg ik toestemming aan het management om een pilot te starten.”

Hulpjes

BMW is niet het eerste bedrijf die zulke ideeën inzet voor fabrieksarbeiders. Audi ontwikkelde een soort ‘stoelloze stoel’ van koolstofvezel, waarmee arbeiders belasting op hun rug, knieën en benen kunnen verminderen door een soort aangepaste zithouden aan te nemen tijdens staande werkzaamheden. En in de Ford-fabriek helpen robots medewerkers met taken die zwaar zijn.

Het voordeel van het Ekso Vest ten opzichte van bovengenoemde initiatieven is volgens VMW dat arbeiders meer kunnen optillen en langer boven hun hoofd kunnen werken zonder teveel belasting van de rug en het bovenlichaam.

Pochiro: “We hebben proeven gedaan met 30 medewerkers en ze vinden het prachtig.” Volgens Pochiro willen arbeiders die het exoskelet gebruikt hebben niet meer terug. Als de test in Spartanburg een succes is dan zal BMW het ook in andere fabrieken gaan uitrollen.

Met de Ekso Vest’s hoopt BMW veiligheid, werknemer-tevredenheid en productiviteit te kunnen verbeteren.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden