Laatste nieuws:

LEUVEN (BELGIë), 23 juni 2016 10:18

Tweezijdige zonnecel biedt hogere opbrengst in PV-modules

Imec presenteert deze week op de Intersolar Europe/EU PVSEC een buitengewoon efficiënte ‘bifacial' n-Pert (BiPert) zonnecel waarvan het rendement van de achterzijde bijna gelijk is aan dat van de voorzijde van de cel. Met dit type cellen is het mogelijk om het rendement van PV-modules sterk te verbeteren.

BiPert geeft hoger rendement '
BiPert geeft hoger rendement
1/1

Tweezijdige (bifacial) zonnecellen pakken niet alleen het licht dat op de voorkant van de cel van, maar ook licht dat de achterzijde van het paneel bereikt. Dan gaat het bijvoorbeeld om licht dat wordt gereflecteerd door de achtergrond, door wolken, diffuus licht en zelfs direct licht bij zonsopkomst en zonsondergang. Daardoor genereren tweezijdige modulen 10 tot 40% meer energie dan de traditionele enkelzijdige typen, zo blijkt uit proeven in het veld.

De bifacial n-Pert*) cellen (BiPert) van Imec hebben zeer dunne (< 5 μm) Ni/Ag-gecoate contacten en geen busbars aan beide zijden van de cel, wat resulteert in een symmetrische structuur met hoge esthetische waarde. De cellen hebben een potentieel zeer lage cost-of-ownership (CoO), omdat ze kunnen profiteren van de tweezijdige opbrengst, goedkope metallisering en het hoge rendementspotentieel van multi-wire interconnectie die optische schaduwwerking en het aantal benodigde metaalcontacten vermindert.

De eerste experimentele batch BiPert-cellen (n-type Cz-Si, grootte: 239 cm2)  vertoonde al bijzonder hoge bifaciality-waarden. De stroom die afkomstig was van de achterzijde (39,8 mA/cm2) bedroeg 97% van de gemeten stroom aan de voorkant (41,2 mA/cm2). Imec werkt nog aan het verder verbeteren van de energieopbrengst van deze cellen en verwacht uiteindelijk panelen met een effectief rendement van ongeveer 26% te kunnen maken.

*) Passivated emitter and rear totally diffused

bron: Engineers Online

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden