Laatste nieuws:

MONACO, 20 juni 2016 14:42

Trans-Atlantische vlucht voor Solar Impulse

Het zonne-vliegtuig Solar Impulse 2 is begonnen aan de vlucht over de Atlantische Oceaan. De oversteek zal tussen de 90 en 110 uur duren en geheel zonder één druppel brandstof gevlogen worden.

(Foto: Solar Impulse)'
(Foto: Solar Impulse)
1/1

Piloot Bertrand Piccard steeg vanochtend op vanaf vliegveld JFK in New York. Over drie dagen zal het toestel landen in het Spaanse Sevilla.

Recordvlucht

Op 9 maart 2015 steeg de Solar Impulse op uit Abu Dhabi. Het vliegtuig vliegt geheel op zonne-energie en de bedoeling is om in etappes de hele wereld rond te vliegen. Nadat de accu’s van het vliegtuig vorig jaar tijdens de vlucht over de Stille Oceaan oververhit raakten heeft de Solar Impulse een tijdje in Hawaï aan de grond gestaan. Op 21 april steeg het vliegtuig voor het eerst weer op en is nu dus toe aan de belangrijke etappe over de Atlantische Oceaan.

Dankzij een nieuw koelsysteem zou piloot Piccard tijdens zijn vlucht in ieder geval geen problemen meer mogen ondervinden met oververhitting van de accu’s.

Elektromotoren

De Solar Impulse 2 wordt aangedreven met behulp van vier borstelloze elektromotoren met elk een vermogen van 13,5 kW. De overbrenging beperkt het toerental van de tweebladige propellor met een diameter van 4 m tot 525 min-1. Het totale rendement bedraagt 94%. De snelheid die het vliegtuig haalt loopt van minimaal 36 km/u tot 90 km/u op zeeniveau en van 57 km/u tot 140 km/u op de maximum hoogte.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden