Laatste nieuws:

DEN DOLDER, 16 juni 2016 12:17

Minder fouten en veiliger werken op opgeruimde werkvloer

De voorjaarsschoonmaak is passé: de zomer is nu de tijd van opruimen. Uit onderzoek van Manutan blijkt dat in de zomer maar liefst 40 procent van de werknemers extra tijd steekt in opruimen. Of het nou op kantoor is, in het klaslokaal of op de bouwplaats: overal steekt opruimen met kop en schouders boven de andere zomerklusjes uit.

'
1/1

Opruimen is dan ook hard nodig op de werkvloer. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat bijna een op de vijf Nederlanders zijn werkplek rommelig vindt, een op de drie zegt daarbij dat er nodig opgeruimd moet worden. Het gevolg is dat 13 procent moeite heeft te vinden wat hij nodig heeft om zijn werk goed te kunnen doen en bijna 10 procent vaak misgrijpt.

Door op te ruimen voelen werknemers intuïtief aan wat hen helpt het nieuwe seizoen goed te beginnen. Overzicht houden (39 procent) en efficiënter werken (31 procent) zijn de meest genoemde redenen om de bezem eens door de werkplek te halen. En daar hebben de verwoede opruimers helemaal gelijk in, want uit diverse onderzoeken blijkt dat een opgeruimde werkplek leidt tot minder fouten en zorgvuldiger werken.

Minder fouten

Een rommelige werkplek vergroot het aantal fouten, blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Navarra in Spanje. Zelfs als de werknemer buitengewoon precies is. Het onderzoek was met 80 mensen relatief klein, maar de resultaten overduidelijk. De deelnemers moesten een lijst data overtikken, in zowel een nette als een rommelige omgeving. In de rommelige omgeving werden meer fouten gemaakt, door zowel de mensen die uit een andere test als nauwkeurig waren gekomen, als de mensen die in die test als minder nauwkeurig uit de bus kwamen. Omgekeerd bleek het effect ook te werken: in de opgeruimde omgeving presteerden de mensen die niet nauwkeurig waren beter. De hoeveelheid rommel op de werkplek heeft dus een duidelijk effect op de hoeveelheid fouten die worden gemaakt.

Netter is veiliger

Manutan doet dit onderzoek* om bedrijven en werknemers te stimuleren de zomerperiode goed te gebruiken. Stephane Arkenbout, Commercieel Directeur van Manutan, ziet het graag, een opgeruimde werkvloer. 'Het werkt voor iedereen prettiger en bovendien veiliger. De een heeft meer moeite met opruimen dan de ander, maar we worden allemaal van binnen een beetje blijer van een keurig nette kastenwand met al het gereedschap op z'n plek. In de hectiek van de gewone werkweek komen we er niet altijd aan toe, dus gebruik die zomer nou nuttig en ga aan de slag.'

*) Onderzoek onder ruim 1.000 werkende Nederlanders: www.manutan.nl/blog/download/4481/

bron: Vraag en Aanbod

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden