DUBAI (VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN), 9 juni 2016 10:27

's Werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw (video)

In Dubai staat een 3D-geprint kantoorgebouw. Een 3D-printer had zo'n zeventien dagen nodig om de verschillende onderdelen van het 250 vierkante meter grote kantoorgebouw te printen.

Het 3D-geprinte kantoorgebouw in Dubai is het eerste 3D-geprinte gebouw ter wereld dat ook daadwerkelijk gebruikt zal gaan worden. "We zien dit project als een casestudy", vertelt sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president, minister-president en emir van Dubai.

Mankracht

Een 3D-printer van zo'n 6 meter hoog, 36,5 meter lang en 12 meter breed werd gebruikt om het gebouw te printen. Ook werden er - op de bouwplaats zelf - nog enkele mobiele printers gebruikt. Eén persoon overzag het printen. Een groep van zeven mensen installeerde de geprinte elementen (wat zo'n twee dagen tijd in beslag nam). Daarnaast waren er nog zo'n tien mensen nodig voor onder meer de elektriciteit. Het betekent dat met het bouwen van dit gebouw zo'n vijftig procent minder arbeidskosten gemoeid waren dan normaal gesproken het geval is.

Het gebouw

Het gebouw is zo'n 250 vierkante meter groot en beschikt onder meer over elektriciteit, water en airconditioning. Het gebouw is gemaakt van bouwmaterialen - waaronder een speciaal soort cement - die uitgebreid getest zijn in China en Groot-Brittannië.

Dubai wereldleider 3D-printen

Dubai wil in 2030 wereldleider zijn op het gebied van 3D-printen. Het land focust zich daarbij op drie sectoren: de bouw, medische producten en consumptiegoederen. De bouw van het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw past keurig in deze strategie. Dubai hoopt er diverse lessen uit te kunnen trekken die het land in staat stellen de technologie naar een nog hoger plan te tillen.

bron: Vraag en Aanbod

Foto's:

's Werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw (video)

's Werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw in Dubai.

© Aandrijvenenbesturen.nl