Laatste nieuws:

DEN HAAG, 6 juni 2016 13:02

Opnieuw sterkere afname prijzen industrie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april 8,1 procent lager dan in april 2015, meldt CBS. De afname is in april iets groter dan in de voorgaande maand. In maart waren de prijzen 7,5 procent lager dan een jaar eerder. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie fors lager dan een jaar eerder.

'
1/1

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In april kostte North Sea Brent olie 38 euro per vat. Dat is bijna 33 procent minder dan in april 2015. In maart kostte een vat olie 36 euro, 32 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april 30,5 procent goedkoper dan in april 2015. Een maand eerder was de prijsafname 32,5 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsontwikkeling in de industrie uit op -4,7 procent.

Ook producten van de chemische, de (basis)metaal-, de voedingsmiddelen-, de machine- en de auto-industrie waren goedkoper dan een jaar eerder. Daarentegen waren producten van de kunststof- en rubberindustrie een fractie duurder dan een jaar eerder.

Producten industrie in april duurder dan in maart

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie. In april waren producten van de industrie ruim 1 procent duurder dan in maart. De stijging op de buitenlandse markt was wat groter dan op de binnenlandse markt; 1,3 tegen 0,8 procent. De olieprijs steeg ook van maart op april.

bron: Vraag en Aanbod

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden