LONDEN (ENGELAND), 30 mei 2016 15:00

Zelf een satelliet lanceren (video)

Het Londense bedrijf Open Cosmos heeft een satellietkit ontwikkeld waarmee het voor het grote publiek mogelijk wordt om een satelliet de ruimte in te sturen.

Open Cosmos noemt hun creatie de ‘Qbee’ en het product is verkrijgbaar als ontwikkelkit voor nanosatellieten genaamd ‘Qbkit’. Hiermee kunnen ondernemers, onderzoekers en andere organisaties op een relatief goedkope manier een idee de ruimte in schieten.

PC-achtige revolutie

Zelf vergelijkt Open Cosmos hun nano-satelliet met de lancering van de eerste personal computers in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Voor die tijd waren computers vooral grote kamervullende kasten en exclusief door grotere bedrijven en overheden te gebruiken. Diezelfde grens wil Open Cosmos nu doorbreken voor de ruimtevaart. De missie van het bedrijf is om iedereen in staat te stellen een project in de ruimte te realiseren.

Cansat

Open Cosmos wil de volgende generatie ruimte-engineers en –wetenschappers stimuleren. Met de Qbkit kan zelf een zogeheten ‘Qbcan’ gebouwd worden. Het platform is gebaseerd op een Arduino Pro Micro en er wordt een Qbcan softwarebibliotheek bij de kit geleverd waarmee toepassingen kunnen worden ontwikkeld.

Zodra de toepassing door de klant is ontwikkeld en getest, wordt de gebouwde Qbcan teruggestuurd aan Open Cosmos. Die zorgt er voor dat de nano-satelliet samen met de satellieten van andere klanten in een baan om de aarde wordt gelanceerd.

Toepassingen

Mogelijke toepassingsgebieden voor de Qbcan zijn eindeloos. Zo gebruikt één van de klanten van Open Cosmos de nanosatelliet om vanuit de ruimte 400 kilometer aan pijpleiding in het zuiden van Spanje te monitoren. Weer een andere klant test een innovatieve camera in de ruimte. Van observatie tot telecommunicatie, de lijst lijkt eindeloos.

Foto's:

Zelf een satelliet lanceren (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl