Laatste nieuws:

GOTENBURG (ZWEDEN), 26 mei 2016 00:14

Zelfrijdende truck gedraagt zich beestachtig (video)

Researchers van de Chalmers University of Technology vinden inspiratie in de evolutie en de biologie bij de ontwikkeling van een autonome vrachtwagen. De eerste openbare demonstratie van de truck vindt plaats op 28 mei, op een Nederlandse snelweg. De vrachtwagen neemt dan deel aan een competitie voor autonome voertuigen, binnen het kader van een EU-project, getiteld The Grand Cooperative Driving Challenge.

De zelfrijdende truck wordt nauwlettend gevolgd op de Astazero testbaan in West-Zweden. Hier bewaakt Chalmers researcher Ola Benderius de vrachtwagen. (foto: Henrik Sandsjö)'
De zelfrijdende truck wordt nauwlettend gevolgd op de Astazero testbaan in West-Zweden. Hier bewaakt Chalmers researcher Ola Benderius de vrachtwagen. (foto: Henrik Sandsjö)
1/1
De truck is een Volvo FH16 en hij wordt door de researcher in het nieuwe laboratorium - Resource for Vehicle Research (Chalmers Revere) - van Chalmers voorbereid voor de eerste demonstratie. Die vindt plaats op de A270 tussen Helmond en Eindhoven. Dat gebeurt ter gelegenheid van the Grand Cooperative Driving Challenge, een EU-project en een competitie waarin tien tot vijftien universiteiten tegen elkaar strijden met hun autonome voertuigen.

Ongelukken

Chalmers teamleider Ola Benderius legt uit dat de traditionele en meestgebruikte methode bij het ontwikkelen van autonmie steeds berust op het aanbrengen van verbeteringen op al eerdere voertuigen. Zo worden geleidelijk nieuwe functies toegevoegd. Maar die methode is volgens hem niet geschikt voor het ontwikkelen van de autonome voertuigen van de toekomst.

"Het idee was steeds om te proberen alle mogelijke probleemsituaties in het verkeer afzonderlijk van elkaar te identificeren en aan te pakken met specifieke functies. Dat betekent dar het systeem een groot aantal scenario's moet afdekken. Zo kun je een veelheid aan verschillende situaties aanpakken, maar vroeg of laat treedt er iets onverwachts op en dan kunnen er ongelukken gebeuren", zegt Ola Benderius.

Zijn onderzoeksteam beschouwt in plaats daarvan het zelfrijdende voertuig als een compleet nieuwe soort voertuig. Een voertuig dat meer lijkt op een dier, een biologisch organisme, dan een technisch systeem. .

Leren van de natuur

"Biologische systemen zijn de beste autonome systemen die we kennen. Een biologisch systeem absorbeert via zintuigen informatie uit zijn omgeving en reageert direct en veilig. Zoals een antilope die binnen zijn kudde rent of een havik die zijn prooi op de grond bespringt. Voordat er mensen op aarde rondliepen had de natuur al een oplossing, dus laten we daarvan leren", aldus Benderius. Met zijn team wil hij werken aan een transportrevolutie, vergelijkbaar met de vervanging van het paard door de auto aan het begin van de twintigste eeuw.

Alle informatie die de truck verzamelt met sensoren en camera's wordt geconverteerd in een formaat dat lijkt op de manier waarop mensen en dieren de wereld interpreteren via hun zintuigen. Daardoor kan de truck onverwachte situaties in zijn basisontwerp adapteren.

Stimuli

In plaats van slechts één omvangrijk programma met specifieke functies voor alle voorkomende situaties, werkt het team aan kleine, algemene gedragsblokken waarmee de truck moet reageren op uiteenlopende stimuli, net zoals een dier dat doet. De truck is geprogrammeerd om alle stimuli constant binnen redelijke niveaus te houden en zal zelfs continu leren om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Dat maakt het raamwerk extreem flexibel en goed in het managen van plotselinge en nieuwe gevaren, stelt Benderius.

"We proberen een systeem te ontwerpen dat zich aanpast bij wat er ook gebeurt, zonder het te richten op specifieke situaties - en dat is iets wat zelfs de simpelste dieren gewoonlijk beter kunnen huidige voertuigoplossingen".

Open source

De software, OpenDLV (wat staat voor driverless vehicle), wordt ontwikkeld als open source code en is vrij beschikbaar op het internet. Dardoor hopen Benderius en zijn projectgroep dat andere onderzoekers over de hele wereld zich aansluiten bij het project, door de software te draaien en verder te ontwikkelen in hun eigen voertuigen. OpenDLV is bedoeld als een academisch platform voor researchers in verschillende disciplines, zoals voertuig-engineering, adaptieve systemen, computertechniek, neurologie en biologie, waar zij kennis kunnen uitwisselen over de manier waarop autonome voertuigen veilig en op grote schaal in de maatschappij kunnen worden geïntroduceerd.

http://www.chalmers.se/

 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden