Laatste nieuws:

, 23 mei 2016 11:00

‘Magneettechniek is ook de foodsector aan het veroveren'

"Het blijft altijd een kernvraag bij het ontwerpen van machines en systemen: pneumatisch of elektrisch?," zegt Gary Mollinger, technical product manager bij Axis & Stuifmeel. "Lineaire en roterende bewegingen kun je uiteraard met pneumatiek realiseren, maar elektrisch is in feite krachtdichter, compacter en vaak ook economischer. In de foodsector zie je, net als in andere branches, een duidelijke verschuiving van pneumatisch naar elektrisch."

 '
1/1
Magneettechniek maakt al sinds jaar en dag deel uit van programma van Axis & Stuifmeel. Onlangs breidde Kendrion Kuhnke Automation GmbH het programma uit met specifiek voor de foodsector ontwikkelde magneetoplossingen die door Axis & Stuifmeel in ons land op de markt worden gebracht. "Magneten worden binnen de foodsector bijvoorbeeld gebruikt in transportbanden, in snij- en sorteermachines (draaimagneten), maar ook om mechanische bewegingen te vergrendelen (lineaire magneten)."

‘Food'-componenten

Mollinger: " Je kunt daar echter niet zo maar ieder component toepassen. Je hebt bijvoorbeeld te maken met HACCP hygiëne-eisen, vocht, temperatuur en al dan niet agressieve schoonmaakmiddelen. Kendrion Kuhnke heeft hiervoor speciale componenten ontwikkeld met betere afdichtingen, die bestand zijn tegen de intensieve reinigingsproducten die vaak onder hoge druk op de machines en componenten worden gespoten. De componenten zijn glad afgewerkt, zodat vuil er weinig vat op heeft en er bovendien makkelijk af te halen is. Daarnaast worden in de foodwereld eisen gesteld aan de temperatuur van toegepaste componenten, die zo laag mogelijk moet blijven om bacteriegroei te minimaliseren.

Toepassingen

De toepassingsmogelijkheden zijn enorm divers. Je ziet lineaire magneten in de verpakkingswereld worden gebruikt voor het ponsen van gaatjes in zakjes. Kleefmagneten worden daarentegen gebruikt voor het met een robot of balancer optillen en verplaatsen van voorwerpen in de productie. Dat is een snelle en betrouwbare techniek. Maar ook in veiligheidssystemen binnen de foodsector komen we magneetschakelaars tegen om bijvoorbeeld messen automatisch te vergrendelen tijdens het vullen van machines. Voor al die specifieke situaties in de voedingsmiddelensector hebben we nu op maat gesneden oplossingen en gezien de huidige trend verwacht ik dat dit programma de komende jaren gericht zal worden uitgebreid."

http://www.axis-stuifmeel.nl/

http://www.kuhnke.kendrion.com/

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden