CAMBRIDGE (VS), 19 mei 2016 15:36
Onderzoekers hebben een robotinsect ontwikkeld dat zich kan hechten aan en landen op verschillende oppervlakken. Hierbij wordt gebruikgemaakt van bewegingscamera’s en de techniek die honingbijen gebruiken om op een object te landen. Het robotinsect bovendien gebruik van schakelbare elektrostatische hechting om zich aan het oppervlak vast te houden.
De ontwikkeling komt voor rekening van Moritz Alexander Graule van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (VS) en verschillende collega's binnen en buiten MIT. In de editie van Science die vandaag verschijnt wordt het project uit de doeken gedaan. Het artikel is gratis in te zien op de site van Science.
Vliegende robots kunnen belangrijke diensten bewijzen bij onderzoek vanuit de lucht na bijvoorbeeld een natuurramp of bij het detecteren van gevaarlijke chemicaliën. Maar vliegen is een energieverslindende bezigheid. Door een momentje rust te pakken kan de gebruiksduur van vliegende robots aanzienlijk worden verlengd.
Niet alle methodes om zich aan een oppervlak te hechten zijn daarvoor even geschikt. Vooral niet bij kleine robots. Een chemische hechting kan bijvoorbeeld wel handig zijn om te landen, maar de nodige problemen opleveren als de robot verder wil vliegen. Daarom is gekozen voor schakelbare elektrostatische hechting. Het hechtingspunt zorgt voor de evenredige verdeling van de elektrostatische lading en is gemaakt van schuim. Dit voorkomt dat de robot bij het landen begint te stuiteren.
Aan het Aerial Robotics Laboratory van het Imperial College London hebben onderzoekers zich op een andere manier door de natuur laten inspireren. Ze hebben twee ‘constructor drones' die elk een draad aan zich hebben hangen een verbinding tussen twee bomen laten maken. Vervolgens kan een ‘percher drone' waar een opwindbare draad aan bevestigd is, aan de kabelverbinding tussen de twee bomen vastgrijpen gaan hangen. De drone kan nu zichzelf ophijsen en laten vieren. De onderzoekers in London hebben het principe afgekeken van hangmatspinnen die onderaan aan hun web hangen.
bron: Sciencemag
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)