MAARHEEZE, 2 mei 2016 12:52

Wingssprayer beschermt milieu met hydraulische remcilinders

Bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen valt voortdurend een kleine hoeveelheid vloeistof naast de te besproeien gewassen. Om de spuitunits van de landbouwmachines efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te ontzien, maakt Nederlandse constructeur Wingssprayer gebruik van hydraulische remcilinders van ACE Stoßdämpfer bij de bescherming van planten.

Niemand weet bij besproeiing precies hoeveel er, afhankelijk van de windkracht en –richting, uiteindelijk op de planten terechtkomt. Dit kan leiden tot een over- of onderdosering van de aanplant. Dit kost dan ook meer dan eigenlijk nodig en de opbrengst is lager dan mogelijk. Ook is het aanzienlijk schadelijker voor het milieu.

Schade

Hoe groot de schade is, weten we sinds de Nederlander Harrie Hoeben de zogeheten ‘Wingssprayer’ ontwikkelde en deze samen met landbouwstudenten van de Universiteit Wageningen testte. Het resultaat van de praktijktests: bij een optimale bestrijding van ongedierte kan de belasting voor het milieu met circa 99 procent worden verlaagd.

Stijging

De efficiëntiestijging is eenvoudig te verklaren. De landbouwmachines zijn uitgerust met aandrijfkleppen die doen denken aan vleugels waarop de Wingssprayers zijn bevestigd. De kleppen drukken de te besproeien planten een beetje naar beneden, waardoor de spuitunit profiteert van zowel de aerodynamische luchtstromen als van de wind, veroorzaakt door het rijdende voertuig, om optimaal te kunnen werken.

Omdat de vleugels de spuitunits als een soort windscherm beschermen en bij hoog tempo bovendien als een spoiler fungeren, komen er tien keer fijnere druppels uit de spuitunits op de planten dan bij conventionele methodes.

Dat betekent volgens Harrie Hoeben dat er met dezelfde hoeveelheid chemicaliën een tot tien keer grotere oppervlakte besproeid kan worden. Zijn verklaring hiervoor: “Met ons systeem wordt een fijnere nevel versproeid, wat betekent dat het gewas door de fijnere waterparels tien keer beter wordt bereikt en de pesticiden optimaal aan de plant blijven hangen en het ongedierte kan verdrijven. Onze tests hebben aangetoond dat boeren op deze manier gemiddeld een kwart aan bestrijdingsmiddelen besparen en daadwerkelijk tot 99 procent minder schade aan het milieu toebrengen.”

Remelement op maat

Hydraulische remcilinders vormen een goede ‘match’ voor de wingssprayers. Zonder deze in veel industrietakken toegepaste machineonderdelen zijn de tere, grote vleugels gevoelig voor wind. Afhankelijk van de uitvoering van de wingssprayers kunnen ze zelfs ook zonder dat er wind staat, gaan wiebelen of schade veroorzaken.

Dit wilde het Nederlandse bedrijf Wingssprayer, koste wat het kost vermijden. Oprichter Harrie Hoeben nam daarom contact op met de Nederlandse tak van ACE. Ingenieur en technisch adviseur Han Titulaer liet zijn licht over het probleem schijnen. In tegenstelling tot de meeste vraagstukken waarmee de dempingsspecialisten van ACE te maken krijgen, werd in dit geval afgezien van een klassieke oplossing. Dit omdat de te berekenen bewogen massa in dit specifieke geval in de vrije natuur en over akkers wordt vervoerd.

Met twee variabelen als verschillende windkracht en – afhankelijk van het weer – een andere bodemgesteldheid, besloten de bedrijven om meteen met testseries te gaan werken om zo een optimaal resultaat te bereiken. ACE voorzag de constructeur en zijn team van diverse instelbare hydraulische remcilinders en roterende remmen.

Voor Harrie Hoeben bleken de hydraulische remcilinders het meest geschikt, omdat deze door een instelsegment aan de kolf ideaal aan de Wingssprayer konden worden aangepast. Hij stuurde het optimaal ingestelde testexemplaar terug naar ACE. Dit exemplaar, met de variabel instelbare smoorgaten, diende voor de technici uit Langenfeld als basis voor een op maat gemaakte remcilinder.

Aan de hand van het voorbeeld werd de optimale diameter voor de vaste smoring bepaald. Daarna startte de productie van de kleine serie hydraulische remcilinders van het type HB-15-25-AA-P-K49263 voor Harrie Hoeben. Op deze manier zijn alle remcilinders uit de serie voorzien van een vaste instelling en vertonen altijd een optimaal remgedrag.

Remcilinders van ACE

Hydraulische remcilinders die qua uiterlijk lijken op industriële gasveren zijn ervoor bedoeld om heen- en weer bewegende massa´s te controleren. Bovendien kunnen ze de snelheid regelen en zorgen ze voor de gelijkloop in beide richtingen. Dit komt doordat de onderhoudsvrije, kant-en-klare en gesloten systemen een constante voedingssnelheid produceren.

Bij Wingssprayer, gevestigd in Maarheeze, is men zeer tevreden met de hierboven genoemde modellen. Ze zijn deel van een serie met een diameter van 12 tot 70 mm en slaglengtes van 10 tot 800 mm. Als er niet, zoals in dit geval, wordt gekozen voor een oplossing op maat met vaste smoring kunnen de machine-elementen uit de HB-serie van ACE als twee- en eenzijdig werkende remmen worden gemonteerd.

Foto's:

Wingssprayer beschermt milieu met hydraulische remcilinders

Detail landbouwmachine

© Aandrijvenenbesturen.nl