Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 18 april 2016 11:10

Green Team Twente onthult verbeterde waterstofauto (video)

Green Team Twente onthult vandaag de nieuwe waterstofauto H2.Zero voor de Shell Eco Marathon, de grote Europese duurzaamheidsrace in Londen (juli 2016). Het team kan met de nieuwe auto een (omgerekend) brandstofverbruik van 1 op 1000 halen. De H2.Zero kan op de energiehoeveelheid uit een reep Snickers drie uur rijden. Het team mikt op een podiumplek. De waterstofauto is flink verbeterd en is gebouwd voor het heuvelachtige parcours in Londen.

'
1/1

Door de vele heuvels in het parcours rondom het beroemde Queen Elizabeth Olympic Park in Londen heeft het team de complete aandrijflijn van de vorige waterstofauto veranderd. Zo werden de versnellingsbak en buffer aangepast. Alleen de aerodynamica (en dus de vorm) van de auto werden overgenomen van het vorige team, dat een auto bouwde auto die toegankelijker werd en meer de auto van de toekomst symboliseerde. Het nieuwe team optimaliseerde de auto op technisch gebied en voegde bovendien nog een futuristische deur toe aan het ontwerp. Het team volgt de sterke opkomst van de waterstofauto. Zo zijn veel autofabrikanten al gestart met de grootschalige productie van auto's op waterstof.

Strengere eisen

"De brandstofcel in de H2.Zero is hetzelfde als in de vorige auto, maar verder zijn er belangrijke veranderingen", vertelt Wouter Jeuring van Green Team Twente. "We hebben de ophanging en overbrenging aangepast en de buitenkant van de auto gewijzigd en verbeterd. De organisatie heeft de eisen aangescherpt. Onze nieuwe auto krijgt daarom een dakconstructie, met een vleugeldeur aan de zijkant, een zogeheten ‘Gullwing'-design. Bij de vorige auto was nog sprake van een glazen koepel die naar voren openklapte."

‘Afgekeken' van Formule 1

Het team bracht tevens een belangrijke verbetering aan in de achterophanging van de auto. "Die hebben we nu aangepast naar een zogeheten double wishbone systeem", legt Jeuring uit. "Double wishbones zijn stangen die samen met hun ophangingspunt en de feitelijke ophanging van het wiel een vierstangenmechanisme vormen. Dat zorgt ervoor dat alle vier de wielen volledig onafhankelijk van elkaar kunnen veren en dat het wiel daarbij rechtop blijft. Alle vier de wielen zijn nu vastgemaakt aan de auto door middel van koolstofvezel stangen. De ophanging is nu niet alleen erg licht, maar ook makkelijk aan te passen. Dit systeem lijkt veel op dat in lichtgewicht raceauto's, zelfs in de Formule 1."

Steile hellingen in Londen

Vanaf 30 juni gaat Green Team Twente de strijd aan met ruim tweehonderd andere teams tijdens de Shell Eco Marathon, waarbij het de bedoeling is zo efficiënt en zuinig mogelijk te rijden op de gekozen brandstof. De Europese editie van de race vindt de komende jaren plaats rondom het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. Voorheen vond de duurzaamheidsrace plaats rondom Ahoy in Rotterdam. Het nieuwe parcours kent veel steile hellingen en scherpe bochten. "Dat brengt voor ons nieuwe uitdagingen met zich mee", zegt Jeuring. "Zo zit er een 200 meter lange helling in het parcours, een steile afdaling en een bocht van 90 graden. Daar passen we ons ontwerp en onze auto natuurlijk op aan."

Ook race in Frankrijk

Naast de Shell Eco Marathon in Londen, doet Green Team Twente ook mee aan de EducEco Challenge in Frankrijk. Deze kleinere duurzaamheidsrace vindt plaats in mei. Wouter Jeuring: "Bij de EducEco hopen we een mooi resultaat neer te zetten, maar deze race is voor ons vooral een belangrijke test voor de H2.Zero. Dit past in onze strategie, want dit jaar besteden we meer aandacht aan dit soort grote tests. Op deze manier leren we onze auto door en door kennen, halen we eventuele kinderziektes eruit en kunnen we uiteindelijk optimaal presteren in Londen."

Over Green Team Twente

Green Team Twente 2016 bestaat uit 17 studenten van verschillende disciplines. Het grootste deel studeert Electrical Engineering of Werktuigbouwkunde aan de UT, maar het team heeft ook studenten van de opleidingen Industrieel Ontwerpen, Scheikundige Technologie, Advanced Technology, Creative Technology en Technische Bedrijfskunde. Bij verschillende studies is het mogelijk de minor ‘Green Team Twente' te volgen.

Het team zet zich dit jaar opnieuw sterk in voor het promoten van duurzaamheid, techniek en waterstof als dé toekomstige brandstof, vooral bij jongeren.  Zo zal er ook deze editie een Green Team Twente Young met leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede komen. Zij nemen deel aan de Urban Concept Battery Electric Class.

Crowdfunding

Het team is inmiddels gestart met een crowdfunding campagne: http://www.steunutwente.nl/projecten/green-team-twente--2/ 

De H2.Zero wordt gepresenteerd op maandag 18 april om 15:30 uur in gebouw De Vrijhof (Agorazaal) op de Campus van de Universiteit Twente. De presentatie is vrij toegankelijk.

bron: Engineersonline.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden