ESSLINGEN AM NECKAR (DUITSLAND), 7 april 2016 14:46

3D Cocooner (video)

Festo heeft een machine ontwikkeld die het bedrijf zelf een ‘robotic spinneret’ noemt. Voor de niet-biologen onder ons: een spinneret (of ‘spindop’ in het Nederlands) is de klier waar spinnen hun draden mee uitscheiden. Een mechanische spin dus.

De machine is de ‘3D Cocooner’ gedoopt. Met het apparaat kunnen ruimtelijke structuren worden ‘geprint’ die wel wat weghebben van dingen die geproduceerd worden door rupsen en spinnen. Op deze manier ontstaan stabiele en lichtgewicht driedimensionale constructies.

Roborups

Om de zachte draden in een hard traliewerk te kunnen veranderen wordt het in de spindop met een uv-hardende hars gecoat. Zodra het materiaal de spindop verlaat wordt het uitgehard door een uv-lamp. Tijdens het proces kan een nieuwe draad op ieder punt van de constructie worden vastgemaakt. Op deze wijze kunnen complexe structuren worden gemaakt zonder ondersteunend materiaal.

Aansturing

Een driepoot van het type EXPT-45 zorgt voor de beweging van de 3D Cocooner. Dit handlingsysteem kan met hoge snelheid in drie dimensies worden bewogen en is dus ideaal voor deze taak. De driepoot krijgt de 3D-coördinaten door van een animatieprogramma waarin een 3D-model de gewenste structuur genereert.

Live padberekening

Naast het ontwerp wordt ook het gehele handlingsysteem visueel opgeslagen in de software. Hierdoor kan de complete padberekening live uitgevoerd, visueel gesimuleerd en aan de driepoot doorgegeven worden, zonder tussenstappen. Deze directe lijn van ontwerp naar het productiegereedschap is zeldzaam in de hedendaagse productie-omgeving. Volgens Festo is het zodoende een belangrijke stap voorwaarts in de moderne maaktechniek.

Foto's:

3D Cocooner (video)

(foto: Festo)

© Aandrijvenenbesturen.nl