Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 24 maart 2016 14:25

Robotvogel gekozen tot beste Europese robotinnovatie (video)

De Robird van Clear Flight Solutions is gekozen tot de beste Europese robotinnovatie. De robotvogel won de TechTransfer Award op het European Robotics Forum 2016 in Ljubljana (Slovenië).

'
1/1

Clear Flight Solutions is een spin-off onderneming van de Universiteit Twente (UT).

Robird

De Robird is een robotvogel wiens vlucht de slechtvalk nabootst. De vogel vliegt zo natuurgetrouw dat andere vogels er instinctief vandoor gaan. Vogels reageren instinctief alsof ze geconfronteerd worden met een levend roofdier en hierdoor is de robot extreem geschikt voor ‘bird control’. Bijvoorbeeld bij afvalverwerkingen, vliegvelden, windmolenparken, havens en in de landbouw.

Kunstmatig jachtgebied

Met een Robird kan een groot kunstmatig jachtgebied worden gecreëerd, een plek die vogels leren te mijden zonder kansen op gewenning. Het is hiermee een zeer effectieve methode van vogelverjaging. De Robirds kunnen tien minuten achter elkaar vliegen en behalen snelheden tot 80 km/h.

Nico Nijenhuis, de oprichter van Clear Flight Solutions, en UT-roboticahoogleraar Stefano Stramigioli namen de prijs in Ljubljana in ontvangst. “Deze prijs is een fantastische waardering voor het werk dat wij samen met de UT verrichten”, zegt Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions tegen Luchtvaartnieuws. “Geweldig dat dit ook in Europa gezien wordt.”

Innovatie?

Helemaal nieuw is het concept van een robotvogel met realistische vleugelslag overigens niet. In 2011 liet Festo een ‘Smartbird’ al rondjes vliegen . De vlucht van Festo’s creatie is gebaseerd op de vlucht van een zilvermeeuw.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden