GORINCHEM, 24 maart 2016 10:10

Autonome robot als pizzakoerier (video)

De nieuwste werknemer bij Domino's pizza's heet DRU. Hij ziet er wat anders uit dan de doorsnee pizzakoerier, maar ook DRU gaat pizza bezorgen. Het prototype, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Australische startup Marathon Robotics, werd eerder deze maand gepresenteerd in Brisbane, Australiƫ.

DRU (Domino's Robotic Unit) is het eerste zelfrijdende bezorgvoertuig van de internationale pizzaleverancier en wordt momenteel klaargestoomd om bestellingen tot aan huis te bezorgen. Volgens de website van Domino's kan DRU "...met zijn slanke, verfijnde vorm en vriendelijke persoonlijkheid de beste service te verlenen, als de eerste zelfrijdende pizzabezorger ter wereld". 

DRU is door Domino's in Australië afgeleid van een militaire robot. Hij rijdt op 4 wielen en heeft compartimenten om warme gerechten warm, en gekoelde producten koud te houden. DRU rijdt met een snelheid can 20 km/u over trottoirs en fietspaden. Als hij bij de klant aankomt moet die een code op zijn telefoon invoeren om de robot te laten weten dat het afgesloten compartiment mag worden geopend.

DRU gaat zelfstandig navigeren vanuit een van de winkels van Domino's en kiest de beste route tot zijn bestemming. On-board lasersensoren en een GPS-chip zorgen ervoor dat allerlei obstakels tijdens zijn rit worden vermeden. 

Voor proefritten in Nederland is Domino's in gesprek met de RDW. De RDW bevestigt dat het onderzoek doet naar het zelfrijdende karretje, maar heeft het voertuig nog niet gezien. Domino's hoopt met DRU vanaf deze zomer op universiteitsterreinen te gaan rijden.

bron: Engineersonline.nl

Foto's:

Autonome robot als pizzakoerier (video)

Pizzakoerier DRU

© Aandrijvenenbesturen.nl