KARLSRUHE (DUITSLAND), 21 maart 2016 13:52

Schoen met variabele demping

Studenten van het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) hebben een sportschoen voorzien van microsysteemtechnologie. Met de schoen kan de belastingsverhouding worden aangepast aan de individuele drager.

Een goede demping is bij sportschoenen erg belangrijk. Het sparen van de gewrichten van een professionele- of vrijetijdssporter voorkomt blessures en andere ongemakken. Zes KIT-studenten stortten zich daarom op het ontwerpen van een nieuw soort sportschoen.

Hardloopschoen met variabele demping

Het doel van de studenten was het ontwikkelen van een hardloopschoen met variabele demping. De schoen zou zich moeten aanpassen op basis van lichaamsgewicht, eigenschappen van de ondergrond en de trainingstoestand van de gebruiker.

Een schoen met variabele demping zal vooral joggers aanspreken die nu nog verschillende schoenen gebruiken voor velden, bosgrond of hardere ondergronden.

Jointwatchr

De KIT-studenten noemen het dempingssysteem ‘Jointwatchr’. Het systeem meet met sensoren de werkende krachten en maakt zo een bewegingsprofiel van de voeten. Op basis van dit profiel kun je via een smartphone-applicatie de vering in de hiel harder of zachter instellen. Met de app kunnen ook de data en de instellingen worden geanalyseerd.

Igus glijlager

In de schoen wordt een Igus glijlager van het materiaal Iglidur G gebruikt. Dit is een smeermiddelvrij lager met een diameter van 3 mm. Hierdoor blijft een wormwiel, waarmee een tandwiel wordt aangedreven, in positie. Door de rotatie van het tandwiel wordt de voorspanning van het polymeer dempingselement, en daarmee de dempingskarakteristiek, van de hardloopschoen gereguleerd.

Vanwege het Iglidur-lager is geen onderhoud aan de lagerpositie nodig. “Er zijn geen kleinere en net zo doelmatige lagers – wij hadden een hoge effectiviteit nodig, dus een zo klein mogelijke wrijving, zodat de kleine motor voldoende vermogen kan overdragen”, legt Julian Wolf uit, één van de projectverantwoordelijken.

Projecten zoals deze worden ondersteund door Igus in het kader van het initiatief ‘YES’ (Young Engineers Support). Daarmee wil Igus jonge designers en ontwikkelaars helpen hun spannende projecten te kunnen realiseren.

Foto's:

Schoen met variabele demping

De schoen met Jointwatchr-technologie en bijbehorende smartphone-app.

Glijlager en centstuk

De gebruikte Inglidur-glijlager en een centstuk.

© Aandrijvenenbesturen.nl