Laatste nieuws:

KARLSRUHE (DUITSLAND), 21 maart 2016 13:52

Schoen met variabele demping

Studenten van het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) hebben een sportschoen voorzien van microsysteemtechnologie. Met de schoen kan de belastingsverhouding worden aangepast aan de individuele drager.

De schoen met Jointwatchr-technologie en bijbehorende smartphone-app.'
De schoen met Jointwatchr-technologie en bijbehorende smartphone-app.
Rechts
1/2

Een goede demping is bij sportschoenen erg belangrijk. Het sparen van de gewrichten van een professionele- of vrijetijdssporter voorkomt blessures en andere ongemakken. Zes KIT-studenten stortten zich daarom op het ontwerpen van een nieuw soort sportschoen.

Hardloopschoen met variabele demping

Het doel van de studenten was het ontwikkelen van een hardloopschoen met variabele demping. De schoen zou zich moeten aanpassen op basis van lichaamsgewicht, eigenschappen van de ondergrond en de trainingstoestand van de gebruiker.

Een schoen met variabele demping zal vooral joggers aanspreken die nu nog verschillende schoenen gebruiken voor velden, bosgrond of hardere ondergronden.

Jointwatchr

De KIT-studenten noemen het dempingssysteem ‘Jointwatchr’. Het systeem meet met sensoren de werkende krachten en maakt zo een bewegingsprofiel van de voeten. Op basis van dit profiel kun je via een smartphone-applicatie de vering in de hiel harder of zachter instellen. Met de app kunnen ook de data en de instellingen worden geanalyseerd.

Igus glijlager

In de schoen wordt een Igus glijlager van het materiaal Iglidur G gebruikt. Dit is een smeermiddelvrij lager met een diameter van 3 mm. Hierdoor blijft een wormwiel, waarmee een tandwiel wordt aangedreven, in positie. Door de rotatie van het tandwiel wordt de voorspanning van het polymeer dempingselement, en daarmee de dempingskarakteristiek, van de hardloopschoen gereguleerd.

Vanwege het Iglidur-lager is geen onderhoud aan de lagerpositie nodig. “Er zijn geen kleinere en net zo doelmatige lagers – wij hadden een hoge effectiviteit nodig, dus een zo klein mogelijke wrijving, zodat de kleine motor voldoende vermogen kan overdragen”, legt Julian Wolf uit, één van de projectverantwoordelijken.

Projecten zoals deze worden ondersteund door Igus in het kader van het initiatief ‘YES’ (Young Engineers Support). Daarmee wil Igus jonge designers en ontwikkelaars helpen hun spannende projecten te kunnen realiseren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (3)...

Rotero Holland bv

DIS Sensors

Rollon Lineairtechniek BV

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

29 oktober 2020 - Den Bosch
Engineering Event SAFETY
16 december 2020 - Den Bosch
Efficiënt Aandrijven Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden