VELDHOVEN, 16 maart 2016 11:01

RapidPro en Virtual (R)evolution: ‘verrassend goede combinatie'

De beurzen RapidPro en Virtual Revolution gaven begin deze maand overzicht van de digitaliserende 3D-productontwikkelingsketen. Organisator Mikrocentrum kijkt terug op "een verrassend goede combinatie".

Ruim 4000 bezoekers trokken naar Veldhoven om de ontwikkelingen te zien op het gebied van prototyping, productontwikkeling en 3D productietechnieken, aangevuld met de mogelijkheden van virtual en augmented reality.

Volwassen

Meer nog dan andere jaren werd duidelijk dat additive manufacturing  een volwaardige plek tussen 3D-technieken als spuitgieten, frezen en vacuümvormen in heeft ingenomen. De inzet van Mikrocentrum was dit jaar ook niet het aantal bezoekers te verhogen, maar vooral te letten op kwaliteit. Door de ontwikkelingen in materialen, technieken en apparatuur is vooral 3D printen al lang niet meer alleen geschikt voor prototyping, maar ook voor hoogwaardige productie. Ook vorderingen op softwaregebied maken dat de nieuwste 3D technologieën een volwassen plek hebben verworden in de gehele keten.

Virtualisatie

Juist deze 3D software is een mooie link naar virtual en augmented reality (VR/AR). Waar 3D printen van virtueel naar reëel gaat, doen VR en AR dit andersom door virtueel als echt te laten voelen of virtuele zaken toe te voegen aan de werkelijkheid.  Additive manufacturing is volwassener geworden, virtual en augmented reality staan juist in de beginfase van de beoogde ‘revolutie'. De techniek bestaat al vele jaren, maar door de goedkoper wordende hardware en de snellere computers zijn de technieken voor een grotere doelgroep toepasbaar. Zo ook voor de maakindustrie. Mikrocentrum gaf, met ondersteuning van Fontys Hogescholen, BOM en sponsor DAF, tijdens dit event het bedrijfsleven de kans om bekend te raken met de nieuwe mogelijkheden.

Beleving

Het onder één dak aantreffen van RapidPro en Virtual (R)evolution bleek nuttig en leuk. De bezoeker kon de nieuwste 3D-printers aan het werk zien, zichzelf laten scannen in 3D, in VR sleutelen aan een machine en met AR instructies op een apparaat tevoorschijn laten komen. Het was als een kind in een snoepwinkel voor de innovatieve professional. Ook bleken de bezoekers en exposanten op het vlak van 3D met elkaar nuttig van gedachten te kunnen wisselen.

RapidPro award

Ook dit jaar werd tijdens een exposantendiner de RapidPro award uitgereikt aan een start-up die werkzaam is in de 3D keten. Het aantal inzendingen was dit jaar heel divers. Zo zijn er in Nederland en België weer een aantal organisaties begonnen met het leveren van 3D-print en scan-diensten, zowel voor consumenten als voor de industrie. Ook starten bedrijven met de verkoop van nieuwe printers, scanners en software. De genomineerden waren SuGu Advanced Manufacturing | 3D-Robotprinting, Metal Technics 3D en 3Devo.

De jury koos unaniem voor 3Devo; een startup die producten ontwikkelt rond 3D printermaterialen. Zo presenteerde 3Devo  de Next 1.0: de eerste desktop filament extrusiemachine waarmee men zelf eenvoudig filament van hoge kwaliteit kan maken. De winnaar ging met een aantal prijzen naar huis, aangeboden door Berenschot, Ipecunia, Mikrocentrum en de branchevereniging RapidPro.

Feiten en cijfers

  • 60 innoverende en inspirerende lezingen en workshops op het gebied van (design voor) additive manufacturing, productontwikkeling, software en virtual en augmented reality
  • 140 exposanten
  • Ruim 4000 bezoekers

Bron: Mikrocentrum

Foto's:

rapid pro

© Aandrijvenenbesturen.nl