Laatste nieuws:

ZWEDEN, 3 maart 2016 10:56

Muzikale knikkermachine (video)

Muziek maken met 2 000 knikkers. De ‘Wintergatan Marble Machine’ van de Zweedse muzikant Martin Molin is met recht een uniek stukje mechanisch ontwerp te noemen.

De muzikale knikkermachine van Martin Molin en zijn band Wintergatan. (Foto: Youtube)'
De muzikale knikkermachine van Martin Molin en zijn band Wintergatan. (Foto: Youtube)
1/1

De knikkermachine bestaat uit 3 000 houten onderdelen en heeft wel iets weg van een kruising tussen een draaiorgel en een groot weefgetouw. Zodra Molin begint te draaien aan het grote draaiwiel rollen de duizenden knikkers door de machine.

Maestro… muziek!

De 2 000 knikkers worden via een lopende band en enkele stortgoten naar de juiste plek in de machine vervoerd. In de machine zitten meerdere muziekinstrumenten geïntegreerd. De knikkers zorgen voor de juiste tonen op een vibrafoon, maar drijven ook een bass drum, basgitaar en andere instrumenten aan.

Monnikenwerk

Molin heeft meer dan 14 maanden aan de muzikale knikkermachine gewerkt. De band van Molin (Wintergatan) neemt de machine deze zomer mee op tournee. Op Wintergatan’s YouTube-kanaal is, naast onderstaande video, ook het bouwproces te zien.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden