Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 29 februari 2016 14:17

Eindhovense oogchirurgierobot gaat naar Oxford (video)

TU/e-spin-off Preceyes en het Engelse bedrijf Nightstar (UK) hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van hoge-precisietechnologie voor de afgifte van medicijnen in het oog. Als onderdeel van de samenwerking zal Nightstar het eerste exemplaar kopen van de oogchirurgierobot van het Eindhovense bedrijf Preceyes.

'
1/1

Het Engelse bedrijf ontwikkelt gentherapie voor een aantal erfelijke netvliesaandoeningen en gaat de robot in klinisch onderzoek gebruiken om de toediening van deze therapie achter het netvlies verder te verfijnen.

Samenwerking

Daarnaast heeft Preceyes een samenwerkingsovereenkomst getekend met University of Oxford. Onder leiding van hoogleraar Robert MacLaren gaat een team van die universiteit klinische studies uitvoeren met de oogchirurgierobot van Preceyes. In het onderzoek dat door University of Oxford is opgezet, bekijkt het team de klinische toepasbaarheid van de robot. De focus van het onderzoek is op vitreoretinale oogchirurgie met hoge precisie, wat een basis is voor gerichte medicijnafgifte.

Ingrepen voor oogrobot

Het uiterst nauwkeurige robotische systeem van Preceyes, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, is gericht op oogchirurgie. De initiële markt waar het bedrijf naar kijkt, betreft ingrepen aan het netvlies en het glasvocht, de vloeistof waarmee het oog gevuld is. De robot heeft de potentie om bestaande ingrepen te verbeteren door het ondersteunen van oogchirurgen bij de moeilijkste chirurgische ingrepen, en om nieuwe ingrepen mogelijk te maken zoals uiterst nauwkeurige toediening van medicijnen.

Robot voor operaties

David Fellows, CEO van Nightstar: “Gentherapie is een grote belofte voor de aanpak van netvliesaandoeningen. Het verbeteren van de precisie en van het gemak van de toediening zijn cruciaal voor succes.” Ook Robert MacLaren, hoogleraar Oogheelkunde aan University of Oxford, is enthousiast: Gedurende de laatste eeuw hebben instrumenten die de precisie van operaties vergrootten geleid tot de grootste doorbraken in oogheelkunde. We zijn verheugd dat we toestemming hebben om een klinische studie te gaan doen in Oxford. Het wordt de eerste studie waarbij de toepasbaarheid van een robot voor operaties aan de binnenkant van het oog wordt bekeken.”

Gerrit Naus, directeur van Preceyes: “De samenwerkingen met Nightstar en University of Oxford zijn een grote erkenning voor de unieke waarde van onze technologie en de toepasbaarheid voor aandoeningen waar nog geen behandeling voor bestaat. We zijn bijzonder blij dat we nauw kunnen samenwerken met Nightstar en University of Oxford om de toepassing van gentherapie verder te ontwikkelen, en we kijken uit naar toepassing in de markt.

bron: TU Eindhoven

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden