Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 29 februari 2016 12:08

Auto-industrie bespaart miljoenen dankzij Twentse software

Deze week vindt de officiële lancering plaats van het softwareproduct van TriboForm Engineering, een startup van de Universiteit Twente. Launching customers Volvo, Mercedes-Benz en Skoda ontwikkelen onderdelen zoals motorkappen en autodeuren met de simulatiemethode van de snelgroeiende startup uit Enschede. Directeur en oprichter Jan Harmen Wiebenga spreekt van een droom. "Als we die auto's op de weg zien, realiseren we dat wij daaraan meewerkten. Dat maakt ons natuurlijk enorm trots."

'
1/1

De vraag naar de software van TriboForm is gigantisch. De startup bedient inmiddels een groot deel van de Europese auto-industrie. TriboForm maakt simulatiemethodes op het gebied van wrijvingsmodellering en het voorspellen van tribologisch gedrag. Een tak van de werktuigbouwkunde waarin het contact tussen materialen onder verschillende omstandigheden wordt beschreven. De software wordt gebruikt in de ontwikkeling en productie van nieuwe auto-onderdelen. Dat levert autofabrikanten veel tijdwinst en besparing op. Tot nu toe werd vaak met praktijkproeven getracht de kans op breuken en golfvorming van staal of aluminium te beperken.

De officiële introductie van het product vindt deze week plaats in Duitsland, het hart van de wereldwijde auto-industrie. TriboForm lanceert het product op de Triboforum 2016, een driejaarlijkse vakconferentie.  Het bedrijf doet dat samen met de hoofdengineers van Daimler AG, het moederbedrijf van Mercedes-Benz. Op verzoek van de Volkswagen-groep was er eerder al een voorpresentatie in Hannover met deskundigen van Porsche, Seat, Audi, Volkswagen en Skoda. Het maakt duidelijk hoe groot de belangstelling is voor de software.

Weg naar succes

Wiebenga startte TriboForm in 2013 met zijn kompaan Johan Hol. Dit deden zij tijdens hun promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. TriboForm is inmiddels uitgegroeid tot zes mensen en is neergestreken op het Kennispark Twente in Enschede. "Onze ambities reiken ver. Met de lancering van ons softwareproduct gaan we een nieuwe groeifase in", zegt Wiebenga. "De concurrentie in de auto-industrie is groot, en daarmee de drang naar innovatieve softwareproducten zoals die van ons." 

Unieke softwaretechnologie

Waar veel startups voornamelijk worden aangehaakt in de R&D-afdelingen van automobielbedrijven, werkt TriboForm daadwerkelijk mee aan de productie van de nieuwste auto's. Volgens technisch directeur Johan Hol komt dat door de onderscheidenheid van de softwaretechnologie. "Onze software wordt vooral in de auto-industrie gebruikt voor het simuleren van wrijving, smering en slijtage in  productieprocessen van nieuwe auto-onderdelen, zoals een motorkap, autodeur of spatbord. Hierdoor zijn automobielbedrijven en toeleveranciers in staat op een tijd- en kostenefficiënte manier hoogwaardige onderdelen te produceren. Zoiets bestond nog niet op dit niveau."

Wetenschappelijk onderzoek

De software van TriboForm is gebaseerd op vele jaren onderzoek op de Universiteit Twente. Wiebenga en Hol promoveerden binnen de vakgroep Technische Mechanica (prof. Ton van den Boogaard) van de faculteit CTW en hebben nog altijd nauw contact met de vakgroep. De link met de UT en ook hogeschool Saxion was voor het duo reden in Enschede te blijven. "Alleen dan kunnen wij snel blijven groeien als bedrijf. Bovendien ligt Duitsland ‘om de hoek', ook dat speelt een grote rol", zegt Johan Hol.

Grote toekomst

Voor Wiebenga en Hol, die in hun kantoor de autodeuren van zowel de nieuwe Volvo XC90 als Mercedes-Benz C-klasse hebben staan, is dit nog maar het begin. "Ons uiteindelijke doel is dat ons product de standaard wordt in de ontwikkeling van auto's wereldwijd. En ook buiten de auto-industrie gaan we stappen zetten."

Om de groeispurt financieel mogelijk te maken, willen diverse partijen investeren in het bedrijf. De interesse wordt versterkt door die interesse van buiten de auto-industrie.

http://www.triboform.com/

bron: Engineersonline.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden