Laatste nieuws:

EINDHOVEN / MAASTRICHT, 29 februari 2016 12:04

Spin-off rond microchirurgierobot nu op eigen benen

Microsure, een gezamenlijke spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en van Maastricht UMC+, is zelfstandig geworden. Het bedrijf ontwikkelt een operatierobot voor ingrepen met uiterste precisie. Voor het opstarten van de onderneming ontving Microsure vorige maand lening vanuit het STW-programma Take-off.

Microsure-CTO en oud-promovendus Raimondo Cau (l) met de microchirurgierobot. (foto: Bart van Overbeeke) '
Microsure-CTO en oud-promovendus Raimondo Cau (l) met de microchirurgierobot. (foto: Bart van Overbeeke)
1/1

De robot van Microsure wordt bestuurd door een chirurg en is geschikt voor hersteloperaties die met mensenhanden amper of niet mogelijk zijn. Over twee jaar moet het apparaat, 's werelds eerste in zijn soort, klaar zijn voor gebruik in  operatiekamers.

Ingenieurs en chirurgen

Het eerste exemplaar van de operatierobot staat de komende twee jaar in het Maastricht UMC+ om voorzichtig en stapsgewijs aan te tonen dat het geschikt is voor ingrepen bij mensen. Tegelijkertijd werkt Microsure aan de benodigde Europese CE-markering. Het bedrijf kreeg in januari een lening van een kwart miljoen euro vanuit het STW-programma Take-off voor de opstart van de onderneming. Vorige week is het bedrijf officieel opgericht en zijn de overeenkomsten met de TU Eindhoven en Maastricht UMC+ getekend. Bij het bedrijf zijn zowel ingenieurs als chirurgen betrokken.

Vijf keer zo nauwkeurig

De armen van de robot worden altijd bestuurd door een chirurg, via twee joysticks. De robot voert de beweging van de handen van de chirurg ‘verkleind' uit, waardoor de robot tot vijf keer zo nauwkeurig kan zijn. Bovendien filtert de robot alle trillingen van de mensenhand eruit, wat ook bijdraagt aan de precisie.

Zenuwbanen hechten

De robot is vooral bedoeld voor ‘reconstructieve chirurgie'. Daarbij wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek iets te herstellen. De operaties om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel zijn zo precies dat slechts een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Dat komt doordat de menselijke hand van de chirurg beperkt is in precisie van bewegen. De robot kan helpen om deze nauwkeurige bewegingen gemakkelijker en beter te maken. Ook zorgt de robot voor meer comfort voor de arts, doordat de arts niet meer over de patiënt gebogen hoeft te staan, maar rustig kan zitten. Raimondo Cau, chief technology officer van het bedrijf: "Doordat de precisie van de chirurg zo ondersteund wordt, kunnen er mogelijk zelfs operaties gedaan worden die tot nu toe nog niet mogelijk waren".

Oorzaak aanpakken

De eerste focus van Microsure ligt op het aanpakken van lymfoedeem. Daar krijgen relatief veel borstkankerpatiënten mee te maken, doordat de lymfeknopen in de oksel soms uitzaaiingen hebben. Die worden dan operatief verwijderd, waardoor vocht zich ophoopt op ongewenste plekken. "Nu worden vaak alleen de symptomen bestreden, maar met de operatierobot kunnen we de verbinding van de kleine vaatjes herstellen, en dan pak je de oorzaak van het probleem aan", zegt Cau. "Maar er zijn nog veel meer operaties mogelijk die we willen gaan doen, bijvoorbeeld op gebied van urologie, vaatchirurgie, plastische chirurgie en neurologie."

Enthousiasme

Raimondo Cau promoveerde twee jaar geleden op de TU/e op het prototype dat hij ontwikkelde voor de chirurgierobot. Zijn promotietraject vloeide voort uit de eerdere vraag vanuit het Maastricht UMC+ aan de TU/e om een microchirurgierobot te ontwikkelen. Hij keek hiervoor naar veel operaties en sprak uitgebreid met microchirurgen. Het prototype is inmiddels door veel chirurgen uitgeprobeerd en leidt tot enthousiaste reacties. René van der Hulst, plastisch chirurg bij het Maastricht UMC+: "Het verder ontwikkelen van deze techniek kan revolutionaire gevolgen hebben voor de plastische chirurgie."

bron: Engineersonline.nl

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden