Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 25 februari 2016 12:23

Tandem-zonnecellen veel efficiënter

TU Eindhoven-promovenda Alice Furlan experimenteerde met het stapelen van verschillende typen materiaallaagjes in flexibele, dunne zonnecellen. Door deze te combineren met een dun laagje silicium tot een zogeheten ‘tandem-zonnecel’ behaalde ze, samen met Delftse onderzoekers, een recordefficiëntie.

'
1/1

Flexibele, plastic zonnecellen zijn een aantrekkelijk alternatief voor de huidige standaardzonnecellen van kristallijn silicium (met de kenmerkende grijsblauwe kleur). Door het gebruik van organische materialen zijn ze makkelijker en goedkoper te produceren en het printbare, buigbare karakter maakt ze zeer breed inzetbaar. De rendementen blijven alleen nog achter bij de siliciumvariant.

Plastic combineren

Alice Furlan, promovenda in de groep Molecular Materials and Nanosystems van prof. René Janssen aan de faculteit Scheikundige Technologie, heeft in haar promotieonderzoek getest hoe je het best twee of drie verschillende laagjes halfgeleidend plastic kunt combineren. Aangezien elk type plastic een andere kleur licht absorbeert is de gedachte dat het combineren ervan een groter deel van het invallende zonlicht benut. Furlan heeft daarbij onder meer gekeken naar de elektrische verbindingen tussen de verschillende laagjes – daar zijn de verliezen het grootst.

Huwelijk

De klapper van haar onderzoek realiseerde ze samen met collega’s van de TU Delft. Hierbij combineerde ze de Eindhovense plastic cellen met dunne laagjes amorf silicium tot een zogeheten ‘tandem-zonnecel’. Dit ‘huwelijk’ van twee verschillende soorten absorptiematerialen – silicium en plastic – leidde tot een efficiëntie van 13,2%. Nooit eerder haalden zulke cellen zo’n hoog rendement. De vondst werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Advanced Materials.

Krachten bundelen

Waar het gebruikte plastic vooral sterk absorbeert in het infrarode licht, zet silicium juist vooral licht om uit het zichtbare en ultraviolet gedeelte van het licht. De aanpak combineert zodoende de eerder genoemde voordelen van plastics, met de brede absorptie van silicium. Ook voor de wetenschappers zelf was sprake van een soort ‘huwelijk’: twee disciplines (plastic en silicium zonnecellen) uit het vakgebied bundelden hun krachten waar ze normaal gesproken juist volledig gescheiden werken.

Curriculum Vitae

Alice Furlan (1987, Italië) studeerde Materials Engineering aan de Universiteit van Trieste in Italië. Als Erasmusstudent kon ze een jaar studeren aan de TU Delft en een stage lopen in de groep Molecular Materials and Nanosystems van prof.dr.ir. René Janssen aan de TU Eindhoven. In 2012 startte ze in deze groep haar promotieonderzoek.

bron: TU Eindhoven

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden