Laatste nieuws:

WASHINGTON (VS), 22 februari 2016 15:01

Biomimetische robothand (video)

Yale onderzoeker Joseph Xu en Emanuel Todorov van de University of Washington hebben een robothand ontworpen die de menselijke hand erg goed kan nabootsen.

'
1/1

De hand bestaat uit kunstmatige botten die 3D-geprint zijn. Het 3D-model is afkomstig van een laserscan van een echt menselijk handskelet. Als pezen worden lichtgewicht draden gebruikt en de zachte delen bestaan uit lasergesneden rubber.

Joseph Xu geeft aan dat robothanden tot nu toe biologische delen mechanisch maken zonder ze echt goed na te bootsen. Dit komt aardig in de buurt, maar enkele belangrijke biomechanische functies ontbreken vaak, waardoor de behendigheid van de handen te wensen over laat vergeleken met een mensenhand.

Sensoren

De hand kan worden bestuurd door een persoon die een handschoen vol sensoren draagt. De robothand van Xu en Todorov kan zo dezelfde soort grepen en handposities aannemen als wij kunnen. Zo kan de robothand onder andere een muntje, rolletje plakband, een cd, een bord, een telefoon en een creditcard oppakken.

Om de hand nog beter te maken zijn Xu en Todorov nu ook bezig met het ontwikkelen van een force feedback-systeem, waardoor de gebruiker voelt hoe stevig ze een voorwerp beetpakken.

En hoewel deze hand nu nog bestuurd wordt door een mens, is het in de toekomst uiteraard niet onmogelijk om veel functies door een software-oplossing te laten bedienen.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden