Laatste nieuws:

HAARLEM, 18 februari 2016 10:47

3D Makerszone opent 3D-printfabriek in Haarlem

Op initiatief van 3D Makerszone is vorige week in Haarlem de eerste 3D-printfabriek van Nederland geopend. Dat gebeurde onder aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse maakindustrie, de Metropoolregio Amsterdam, het ministerie van Economische Zaken en het hoger onderwijs.

De Projet 5000 printer van 3D Systems.'
De Projet 5000 printer van 3D Systems.
1/1

De 3D-printfabriek stelt scan-, print- en tekenfaciliteiten beschikbaar voor bedrijven, overheden en onderwijs. Vooralsnog kan er alleen kunststof worden 3D-geprint. Dankzij dit initiatief hoeven bedrijven niet direct in de technologie te investeren, maar kunnen ze middels een laagdrempelige bijdrage participeren in de 3D-printfabriek. Bedrijven kunnen daarmee kennis maken met 3D-printen, om te kijken of en hoe ze 3D-printen in hun bedrijfs- en productieproces kunnen integreren.

3D Makerszone wil daarmee innovatie voor bedrijven in de regio Amsterdam-Haarlem stimuleren en vooral ook het mbo- en hbo-onderwijs daarbij betrekken, zodat de huidige generatie jongeren straks een rol kan gaan spelen in de nieuwe maakindustrie.

Grote impact

De initiatiefnemers van de 3D Makerszone zien de enorme potentie van 3D printtechnologie voor de maakindustrie. ‘De kansen die deze technologie biedt op het gebied van productontwerp, kostenbesparingen, innovatieversnelling, maatwerk, personalisatie, duurzaamheid, onderhoud, voorraadbeheer, transport, lokale productie en slimmere producten, beloven een zelfde mate van impact te hebben op de maakindustrie als de komst van het internet had op de media- en informatie-industrie, volgens de mensen achter 3D Makerszone. ‘Of zelfs de boekdrukkunst', zoals de burgemeester van Haarlem dat memoreerde tijdens de officiële opening.

3D-printers

Inmiddels beschikt de 3D-printfabriek al over zes printers, waaronder een Tractus deltaprinter van maar liefst drie meter hoog. En een aantal 3D-kleurenprinters van 3D Systems, waarvan Landré ondermeer de Projet 5000 (foto) heeft geleverd. Deze printer is met een printvolume van 550 x 393 x 300 mm één van de grootste printersystemen in zijn soort. De hoge eindkwaliteit van de producten komt ten uiting in extreem fijne details, hoge nauwkeurigheden, scherpe hoeken en hoge sterkte-eigenschappen.

De ProJet 5000 maakt gebruik van de thermisch gestuurde Multi-jet Modeling technologie (MJM). Deze technologie maakt het mogelijk in zeer kleine hoeveelheden te doseren, zodat wandiktes tot 0,25 mm mogelijk zijn en producten tot 0,05 mm geprint kunnen worden.

Landré is te vinden op de RapidPro 2016, die van 1 t/m 3 maart in Veldhoven plaatsvindt.

3D Makerszone

bron: Vraag en Aanbod

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden