ZOETERMEER, 11 februari 2016 13:42

Akkoord cao Metalektro bereikt

FME en vakbonden zijn het eens geworden over een akkoord voor de cao Metalektro. Eerste onderhandelaar Peter Bongaerts: “Na zeer moeizame onderhandelingen die te lang hebben geduurd, hebben we eindelijk met de vakbonden afspraken gemaakt over een nieuwe cao.”

Bongaerts vervolgt: “We zijn een marktconforme loonontwikkeling van 1,9% op twaalfmaandsbasis overeengekomen, met een lange looptijd van 37 maanden. Daarnaast hebben wij afspraken gemaakt die de wendbaarheid van de bedrijven vergroten en gaan werkgevers en vakbonden samen werk maken van sociale innovatie.”

Verplicht overwerken 56-plussers

In het akkoord is afgesproken dat de grens voor ontziemaatregelen wordt opgeschoven van 55 jaar naar 56 jaar en dat 56-plussers kunnen worden verplicht om over te werken (5 uur per 4 weken). Daarnaast kunnen bedrijven alle ADV-dagen terugkopen. Bongaerts: “Deze afspraken vergroten de wendbaarheid en slagkracht van bedrijven en medewerkers. Dat is gunstig voor de concurrentiekracht van de bedrijven en zorgt voor behoud van de werkgelegenheid.”

Sociale innovatie

Digitalisering, robotisering en ict veranderen de wereld om ons heen razendsnel. Deze ontwikkelingen gaan de nodige effecten hebben op arbeid. Heel veel beroepen zullen verdwijnen, maar daar komen ook nieuwe banen voor terug, waar andere vaardigheden en kennis voor worden gevraagd.

Het is daarom van groot belang dat werkgevers en vakbonden actie ondernemen en nadenken over de wijze waarop huidige en toekomstige medewerkers worden meegenomen in deze ontwikkelingen en, als dat niet mogelijk blijkt te zijn, hoe vormgegeven kan worden aan werkzekerheid. Gezamenlijk hebben sociale partners de verantwoordelijkheid deze transitie soepel te laten verlopen.

Gisteren is voorbij

Bongaerts: “Geen bedrijf en geen medewerker kan het zich permitteren om te blijven doen wat hij gisteren deed. Daarnaast is de (inter)nationale concurrentie sterk. Dit onderkennen de vakbonden ook. Alleen verschillen wij van inzicht hoe we met deze snelle veranderingen en concurrentiedruk moeten omgaan. Desondanks hebben we vandaag wel afspraken kunnen maken waarmee we een begin maken met de noodzakelijke vernieuwing van de collectieve arbeidsvoorwaarden. Samen met de vakbonden gaan we een programma ontwikkelen waarin sociale innovatie binnen de bedrijven centraal staat.”

bron: FME

Foto's:

Akkoord cao Metalektro bereikt

© Aandrijvenenbesturen.nl