Laatste nieuws:

MOORDRECHT, 4 februari 2016 12:47

Habeload ergonomische tilhulpen met techniek van Framo Morat

Hoe verplaats je papierrollen van 300 kg en hoe positioneer je deze met een hef/duwsysteem moeiteloos op een drukpers? Het antwoord op deze vraag komt van Hecas Techniek B.V. in Assen die onder de merknaam Habeload een gevarieerd programma ergonomische tilhulpen en manipulatoren op de markt brengt.

De duwketting wordt met een Compacta motorreductor aangedreven, waarmee de rol gecontroleerd van de as geschoven wordt en nauwkeurig op de machine-as wordt geplaatst.'
De duwketting wordt met een Compacta motorreductor aangedreven, waarmee de rol gecontroleerd van de as geschoven wordt en nauwkeurig op de machine-as wordt geplaatst.
Rechts
1/2

In een aantal speciale uitvoeringen daarvan zit de veelzijdige LinearChain duwketting van Framo Morat. Aangedreven door een efficiënte Compacta motorreductor wordt met deze combinatie zowel kracht, souplesse als een compacte bouwvorm gecombineerd.

“We verkopen naast een aantal min of meer ‘standaardproducten’, vooral maatwerk,” stelt Renier Heerema, Manager Operations van Hecas Techniek. “In 1993 introduceerden we onze eerste tilhulp/balancer met het zogeheten ‘Inner Power Systeem’ ( IPS), waarbij gebruik wordt gemaakt van gepatenteerde pneumatische technologie. Ook het daarna gelanceerde ‘Multy Lift Systeem’ en het ‘Hecas Winder Systeem’ maken gebruik van luchtcilinders. Daarnaast hebben we de ‘Hecas Power Lift’ serie die zowel in pneumatische als elektrische uitvoering leverbaar is en de ‘Hecas Magazijn Lift’ serie die volledig elektrisch is.”

Hecas Techniek bouwt eveneens speciaalsystemen op maat, waaronder naast tilhulpen ook zwenkkranen en heftafels.

Tillen en positioneren

Heerema legt uit dat Hecas techniek ook railsystemen bouwt waarbij de manipulatoren verrijdbaar zijn. Veel van de klanten van Hecas zijn bedrijven die zware rollen met papier, folie of non-wovens moeten verwerken.

Zware rollen die op een productiemachine moeten worden gezet zijn vooral erg lastig. Heerema: “Dit laatste vereist een nauwkeurige positionering, waarvoor we in eerste instantie een handmatig bedienbaar systeem hadden ontwikkeld. Voor zware rollen is dat echter niet comfortabel en bovendien namen zowel de gewichten als de Arbo-eisen toe, zodat we op zoek zijn gegaan naar een flexibel inzetbaar elektromechanisch lineair actuatorsysteem. Dit vonden we bij Framo Morat in de vorm van de LinearChain duwketting. Deze heeft als voordeel dat je geen spindel of zuigerstang hebt, waardoor je nauwelijks met ruimteproblemen of slagbeperkingen wordt geconfronteerd.”

LinearChain duwketting

“De LinearChain duwketting van Framo Morat rolt zichzelf als het ware op en neemt daardoor relatief weinig plaats in,” aldus Heerema. “Rollen non-wovens, papier, of folie worden nu door een elektrisch hefsysteem met een custom made expander op de juiste hoogte gebracht, waarna ze met de duwketting, die is ingebouwd achter de expander, op de as van de productiemachine worden geschoven.”

Heerema vervolgt: “De aandrijving van de duwketting gebeurt met een Framo Morat Compacta motorreductor, die we al zeker een jaar of acht in onze programmeerbare elektrische liftsystemen toepassen. De aandrijfcombinatie met een motorreductor en duwketting is compact en sterk en ideaal om zware rollen gecontroleerd over een as te schuiven.”

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden