Laatste nieuws:

KYOTO (JAPAN), 1 februari 2016 14:39

Robotboerderij opent in Japan (video)

Het Japanse bedrijf Spread gaat een grotendeels geautomatiseerde groenteboerderij bouwen. De ‘indoor’ boerderij moet medio 2017 klaar zijn en zo’n 30.000 kroppen sla per dag gaan produceren.

De sla groeit bij Spread in schappen, onder LED-verlichting.'
De sla groeit bij Spread in schappen, onder LED-verlichting.
Rechts
1/2

De boerderij zal ongeveer 4400 vierkante meter groot zijn en van grond tot plafond volgestapeld staan met groeiplanken waar de producten op groeien. De starthoeveelheid van 30.000 kroppen sla per dag wil het bedrijf binnen vijf jaar tijd opschalen tot een half miljoen kroppen per dag.

Spread

Het bedrijf werd in 2006 opgericht in het Japanse Kyoto. Op dit moment bezit het bedrijf al ’s werelds grootste groentefabriek met kunstmatige verlichting in Kameoka, Kyoto. De bestaande fabriek produceert momenteel vier verschillende soorten sla; 21.000 kroppen sla per dag in totaal. Spread heeft 2000 winkels in de Tokyo-regio als klant.

Duurzaam

Spread is trots op de duurzame wijze waarop het bedrijf de sla produceert. Eén van de sterke punten is de hoge kwaliteitsstandaarden waarmee Spread produceert. Slechts 3 procent van de geproduceerde sla is ongeschikt voor verkoop.

Geautomatiseerd

“Het planten van zaden zal nog steeds door mensenhanden gedaan worden, maar de rest van het proces, waaronder oogsten, wordt door industriële robots gedaan”, aldus Spread-woordvoerder Koji Morisada tegen het Franse persbureau AFP.

Dankzij de automatisering worden personeelskosten ongeveer gehalveerd en kunnen de energiekosten met bijna één derde naar beneden. Ook bevat de pesticidevrije sla meer betacaroteen dan sla die op een reguliere boerderij is gegroeid.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden