Laatste nieuws:

ZWIJNDRECHT, 19 januari 2016 14:06

Atlas Copco moet 300 miljoen betalen aan België

Atlas Copco heeft bekend gemaakt dat het van plan is 300 miljoen euro te reserveren in de cijfers over het vierde kwartaal van 2015. Dit als gevolg van de beslissing van de Europese Commissie op 11 januari bepaalde belastingafspraken in België te betitelen als illegale staatssteun. Het gaat om de afspraken met multionationals over ‘excess profit’ – winst die elders is behaald.

'
1/1

Atlas Copco had dergelijke afspraken met de Belgische belastingdienst sinds 2010. Door de uitspraak moet de hierdoor niet betaalde belasting, alsnog aan de Belgische staat worden betaald. De effectieve belastingdruk voor de hele groep zal door het besluit naar verwachting met ongeveer 3,5 procentpunt toenemen.

‘Corporate citizen’

Volgens Ronnie Leten, CEO en president van de Atlas Copco Group, stelt het bedrijf zich op als een goede en betrouwbare ‘corporate citizen’ met inachtneming van de geest en de letter van de wet in de landen waar in zij opereren. Dat hebben ze ook gedaan in België aldus Leten. Daarom is Atlas Copco niet alleen teleurgesteld laat hij weten, maar het ook oneens met de beslissing van de Europese Unie en wordt de mogelijkheid om beroep aan te tekenen overwogen.

Grote belastingbetaler

België is al meer dan een halve eeuw Atlas Copco’s wereldwijde centrum voor persluchttechnologie en heeft 3.000 werknemers in het land. Zelfs met de gevolgen van de uitspraak meegerekend behoort het bedrijf naar eigen zeggen in België tot de ondernemingen die de meeste belasting betalen. Nominaal bedraagt de Belgische inkomstenbelasting voor bedrijven 34% en is daarmee hoog in verhouding tot meeste landen die meedoen in de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), maar daar zijn uitzonderingen op.

Kanttekening

Het gereserveerde bedrag is voldoende om aan de potentiële verplichtingen over de jaren 2010-2015 te voldoen. Wel met de kanttekening dat Atlas Copco nog geen specifieke claim heeft ontvangen of informatie van de Europese Commissie of Belgische overheid hoe de hoogte van het bedrag zal worden bepaald. Ook is geen rekening gehouden met een mogelijk beroep bij het Europese Hof van Justitie.

Atlas Copco verwacht dat in de komende weken meer bekend zal worden over hoe het bedrag zal worden bepaald. De betaling zal ongeacht beroep of niet waarschijnlijk plaatshebben in het tweede kwartaal van dit jaar. Meer nieuws zal waarschijnlijk worden gepresenteerd bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar op 28 januari aanstaande.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden