DEVENTER, 4 januari 2016 13:31

3D-geprinte digitale zonnewijzer (video)

Een Franse engineer, op YouTube bekend onder de naam ‘Mojoptix’, heeft een 3D-geprinte zonnewijzer bedacht. Het bijzondere aan de wijzer is dat de tijd af te lezen is in de schaduw die de zonnewijzer werpt.

Al eeuwenlang gebruiken mensen de slagschaduw van de zon om de tijd mee te bepalen. Het mag met recht een ouderwetse technologie genoemd worden. Mojoptix heeft het principe echter met verve geactualiseerd. Het resultaat is een zonnewijzer voor de moderne tijd.

Digitale zonnewijzer

Het principe achter de zonnewijzer is simpel. In de zonnewijzer zitten gaatjes onder een precies uitgemeten hoek. Zodra het zonlicht in dit hoek valt, wordt de tijd van dat moment getoond. Zodra het zonlicht verder kruipt worden weer andere gaatjes verlicht en zal de tijd verspringen.

20 minuten

De beperkingen van het systeem zijn natuurlijk dat het niet ’s nachts werkt (net als reguliere zonnewijzers). De tijd wordt enkel aangegeven tussen 10 uur ’s ochtends en ongeveer 4 uur ’s middags. Ook geeft de digitale zonnewijzer de tijd aan in intervallen van 20 minuten.

Mojoptix verkoopt de wijzers in zijn Etsy-winkel, maar de ontwerpen zijn open source, dus als je zelf een 3D-printer hebt staan is het een fluitje van een cent om hem zelf te maken.

Klik hier voor de 3D-files van de zonnewijzer op Thingiverse.

bron: Engadget

Foto's:

3D-geprinte digitale zonnewijzer (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl