Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 21 december 2015 12:11

Trends in de maakindustrie in 2016

In 2015 bevatten steeds meer producten embedded-technologieën die systemen ‘slimmer’ maken. Dit maakte innovatieve producten en diensten mogelijk die gebruikmaken van sensoren en algoritmes. Traditionele toeleveringsketens zijn daarnaast op de schop gegaan, maar de grootste verandering is de toenemende behoefte van klanten aan personalisatie.

'
1/1

Deze klanten willen personalisatie niet alleen bij producten en diensten, maar ook bij de aankoop- en productervaring. Wat heeft 2016 voor ons in petto? Consultancybedrijf Cognizant noemt drie trends.

Trend 1 – De consument staat centraal

Het gedrag van consumenten verandert. Niet alleen worden kleding en elektronica online gekocht, ook het aankoopproces van een auto begint vaak online. Consumenten zoeken online naar achtergrondinformatie voordat ze naar een dealer gaan.

Autodealers zijn zich al langer bewust van deze trend en werken samen met autofabrikanten om hierop in te spelen. Sommige autofabrikanten maken gebruik van ‘augmented reality’ om virtuele dealers voor potentiële kopers op te zetten. Op deze manier kunnen consumenten de auto ‘ervaren’ voor de aankoop.

Trend 2 – Connected cars en infotainment

Onderzoek door McKinsey laat zien dat het aantal auto’s die zijn verbonden met internet toeneemt. In 2020 voorspelt McKinsey dat de wereldwijde markt voor verbonden componenten en diensten 170 miljard euro bedraagt.

Voor velen wordt de auto een verlengstuk van de woning. Dit komt doordat digitale, sociale en mobiele technologieën kunnen worden geïntegreerd in het voertuig. Ook komend jaar willen autofabrikanten gebruikmaken van de mogelijkheden van de connected car. Dit kan door bijvoorbeeld de demografische gegevens en karakteristieken van bestuurders te analyseren om gepersonaliseerde functies in de auto aan te bieden, zoals extra veiligheidsfuncties.

Trend 3 – Robots en automatisering

Recent onderzoek van Cognizant wijst uit dat ongeveer vijftig procent van de respondenten verwacht dat automatisering ervoor zorgt dat processen de komende jaren verbeteren.

Autofabrikanten maken steeds meer gebruik van geautomatiseerde processen op verschillende manieren. Zo zetten ze bijvoorbeeld Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) in die de zelfrijdende auto mogelijk maken. Zelfrijdende vrachtwagens kunnen de bestuurder tijdens lange ritten een rustmoment bieden. Gebruik van deze technologie neemt in 2016 verder toe.

Daarnaast is ‘vehicle-to-vehicle’-communicatie een technologie die steeds meer wordt ingezet. In het geval van bijvoorbeeld een verkeersongeval kunnen auto’s met elkaar informatie delen en stelt het navigatiesysteem een omweg voor. Maar ook het gebruik van autonome drones neemt toe. Deze worden steeds meer ingezet om auto- en spoorwegen te inspecteren of voor het beheer van voorraad.

Prasad Satyavolu, Head of Innovation, Manufacturing & Logistics bij Cognizant zegt: “Deze trends bieden organisaties de mogelijkheid om zichzelf opnieuw uit te vinden en competitief te blijven door efficiënter zaken te doen. Fabrikanten moeten sociale, mobiele, analyse en cloud-technologieën (SMAC) inzetten om operationele processen te verbeteren, flexibel en innovatief te zijn en de klant centraal te stellen.”

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden