EINDHOVEN, 10 december 2015 12:30

Kuka-robot maakt designlamp

Op de Dutch Design Week 2015 in Eindhoven presenteerde Atelier Robotiq hun Fiber Pattern Lamps die bewijzen dat Design en industriƫle robots perfect samen gaan. Atelier Robotiq gebruikt namelijk een industriƫle Kuka-robot om de lampen te maken.

Atelier Robotiq richt zich op het ontwerp van bijzondere lampen en installaties, gemaakt van lichtgewicht vezelstructuren gewikkeld met hun Kuka-robot. Hierbij experimenteren zij vooral met complexe vormen en geometrische patronen.

Door de open draadstructuren zijn de Fiber Pattern Lampen heel licht en ontstaan er zeer fascinerende licht- en schaduweffecten. Hun UFO-vormige ontwerp is elegant en tijdloos, en is verkrijgbaar in zwart, wit en koper kleur.

Lampenbouwer van metaal

In hun zoektocht naar een industriële robot kwam Atelier Robotiq in contact met Stijn Janssen van Kuka Automatisering + Robots. Die reageerde direct enthousiast en deed Atelier Robotiq een speciaal aanbod voor een nog uitstekend functionerende gebruikte robot.

Dit was het begin van een samenwerking die ontzettend veel aandacht trok op de Dutch Design Week in Eindhoven. Hier demonstreerde Atelier Robotiq op schaal (1:3) hun eerste ontwerpen van grote lichtgewicht kroonluchters, gewikkeld met de Kuka-robot. Het uiteindelijke ontwerp van 2,5m hoog zal in 2016 in Milaan voor het eerst gepresenteerd worden.

Toekomstige mogelijkheden

Door de combinatie van de open programmeerstructuur van de Kuka-robotcontroller en de door Atelier Robotiq zelf ontwikkelende software, zijn de mogelijkheden voor toekomstige designs eindeloos. Alle denkbare patronen, vormen en kleuren zijn mogelijk om tot een fascinerend design te komen. Dit is dus slechts het begin voor KUKA en Atelier Robotiq.

Foto's:

Kuka-robot maakt designlamp - foto 2

Foto: Sjoerd Eickmans, Maarten Laupman en Marta Musial

Kuka-robot maakt designlamp

Foto: Sjoerd Eickmans, Maarten Laupman en Marta Musial

© Aandrijvenenbesturen.nl