Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 7 december 2015 11:08

1,5 miljoen euro steun voor bouw van hulpdrone

Het project Wings For Aid krijgt 1,5 miljoen euro steun van de Nederlandse overheid om een hulpdrone voor crisisgebieden te ontwikkelen. De Tweede Kamer stemde in met een amendement, dat hiervoor werd ingediend door Eric Smaling (SP) en Fred Teeven (VVD). De steun wordt betaald vanuit het noodhulpfonds.

Wings for aid (artist impression door designbureau VanBerlo) '
Wings for aid (artist impression door designbureau VanBerlo)
1/1

Wings For Aid heeft als doel om de ‘laatste mijl' naar een gebied waar zich een noodsituatie voordoet te overbruggen met een onbemande, onbewapende drone. Op die manier moeten medicijnen, dekens, water en voedsel op ver afgelegen gebieden kunnen worden bezorgd bij mensen in nood. De drone, die vrachtwagens en helikopters in onherbergzame gebieden moet gaan vervangen, gaat autonoom vliegen, slechts gestuurd door GPS-coördinaten. Met de TU/e als kennispartner op gebied van robotica, logistiek en industrieel ontwerp kan het ontwerp zo basic mogelijk blijven. Zo blijft de kostprijs laag en heeft iemand met kwade bedoelingen er vrijwel niets aan.

Prototype

Barry Koperberg is initiatiefnemer van Wings For Aid. Hij is heel blij met de steun vanuit de Kamer. "De financiële bijdrage stelt ons in staat om het ontwerp en de testmodellen om te zetten in een prototype. Daarmee komt mijn droom steeds dichterbij. Nederlandse ervaring en universitaire kennis wordt gecombineerd tot een nieuwe dienst. Hoe eerder we de lucht in kunnen, hoe sneller we mensen in nood kunnen helpen."

Bijdrage TU/e

Voor het project slaan de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente, bedrijfsleven en I+Solutions de handen ineen. De bijdrage van de TU/e is volgens Koperberg onmisbaar. "Er komt bij het ontwerp van zo'n systeem veel meer kijken dan alleen luchtvaarttechniek. In Eindhoven zijn ze goed in het opschalen van productieprocessen. We willen uiteindelijk honderden of zelfs duizenden drones de lucht in hebben. Die moeten dan wel betaalbaar zijn. Verder is er op en rondom de TU/e veel kennis aanwezig op het gebied van logistiek en is er, door samenwerking met het Rode Kruis, eerder ervaring opgebouwd met innovatie in de humanitaire sector."

Uniek project

Volgens Mark Cox, die namens de TU/e nauw betrokken is bij Wings For Aid, is het een uniek samenwerkingsproject. "Ik ben er van overtuigd dat we met deze onbemande drones mensen beter en vooral ook sneller kunnen helpen." Voordat het zo is, moet er volgens Cox nog wel veel gebeuren. "Er moet een hele nieuwe industrie worden opgezet. Het is pionierswerk. Hoe moet die drone er precies uitzien? Hoe ga je het proces opschalen zodat de onbemande vliegtuigjes betaalbaar worden? Het zal nog veel tijd vergen. Neemt niet weg dat het een fantastisch project is. En ik ben er trots op dat wij daar als TU/e een bijdrage aan mogen leveren."

Naar verwachting zal de bouw van het prototype een jaar in beslag nemen.

bron: Engineersonline.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden