Laatste nieuws:

LAUSANNE (ZWITSERLAND), 3 december 2015 11:18

Gehandicapten besturen robot op afstand met gedachten (video)

Onderzoekers in Zwitserland hebben een robot ontwikkeld die via een hersen-interface op afstand bestuurd kan worden. Dit kan mensen met een fysieke handicap of beperking in staat stellen iets aan mobiliteit terug te winnen.

'
1/1

Er bestaan al bepaalde robot-protheses die via de hersenen van een patiënt zijn aan te sturen. Maar hoe doe je dat nu bij een vrij bewegende robot? En ook nog eens op (grote) afstand? Onderzoekers van de technische EPFL-universiteit in Lausanne denken hiervoor een oplossing te hebben.

Telepresentie-robot

De techniek wordt in het Engels ‘telepresence’ genoemd. Aanwezigheid op afstand dus, of ‘telepresentie’. De Zwitserse onderzoekers hebben een telepresentie-robot ontwikkeld die mensen met een verminderde bewegingsvrijheid in staat stelt om toch (virtueel) mobiel te zijn.

Het komt in essentie neer op een ‘laptop op een stokje’, maar met doorontwikkeling kan deze techniek in de toekomst geavanceerder worden. Het slimme achter de robot van de Zwitsers is dat er semi-autonome software gebruikt wordt die veel van de aansturing op zich neemt. Een patiënt hoeft enkel een EEG-kap op het hoofd te gebruiken en te denken aan het bewegen van handen en voeten. De robot zorgt zelf pro-actief voor de rest van de beweging en ontwijkt obstakels bijvoorbeeld ook volautomatisch.

Kinderschoenen

Deze technologie staat nu nog in de kinderschoenen en is nog jaren verwijderd van praktische toepassingen in de markt. Toch is het resultaat veelbelovend: binnen tien dagen raakten proefpersonen al gewend aan het besturen van de robot met enkel hun gedachten. In de toekomst hoeft een verlamming wellicht minder een beperking te zijn bij het bezoeken van familie, of het bijwonen van een vergadering.

bron: Engadget

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden