YPENBURG, 3 december 2015 10:52

Airborne en Siemens bouwen digitale fabriek

Airborne en Siemens bouwen in Ypenburg de eerste digitale fabriek van ons land. Locoburgemeester Ingrid van Engelshoven van Den Haag opende op 1 december het Airborne Siemens Digital Factory FieldLab. In Ypenburg ontwikkelt zich de komende jaren een hotspot waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid werken aan de fabriek waarin digitalisering de kern vormt van alle bedrijfsprocessen.

De digitalisering in de fabriek gaat verder dan het productieproces alleen. De hele keten van ontwerp, simulatie, productieplanning, productie, feedback, testen, maar bijvoorbeeld ook het supply chain management, wordt in één virtuele omgeving ondergebracht. Digitalisering biedt volgens beide initiatiefnemers kansen om de maakindustrie weer op grote schaal terug te halen naar Nederland.

Fantastische kansen

"Den Haag heeft de ambitie om de komende jaren de kracht van kennis en nieuwe technologieën optimaal te benutten. Daar draagt de realisatie van het Digital Factory Fieldlab enorm aan bij", zei locoburgemeester Ingrid van Engelshoven van Den Haag. "Slimme technologie maakt Smart Industry.  Waar in de wereldwijde composietensector handmatige fabricage nu nog de standaard is, wordt hier in Den Haag gewerkt aan automatisering en digitalisering van het productieproces. Dat biedt niet alleen fantastische kansen om nieuwe toepassingen voor composieten te onderzoeken en deze op goedkopere wijze te produceren, maar ook om de werkgelegenheid te stimuleren door de maakindustrie terug te halen naar Nederland".

Baanbrekend

Frans van de Ven, directeur Airborne, vindt de samenwerking met Siemens baanbrekend: "Voor het eerst het wordt totale engineerings- en productieproces van hoogwaardige composietproducten voor veeleisende industrieën, zoals de luchtvaartindustrie, geïntegreerd, geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Hierdoor kunnen de kosten substantieel worden verlaagd en kan de time to market aanzienlijk worden verkort".

"Onze ondernemingen zien ook onderwijs en overheid als belangrijke spelers", vult Gert Bravenboer, directeur Digital Factory van Siemens Nederland aan. "Samen met onder andere Kuka, TU Delft en Fontys Hogescholen geven we innovatie de hoogste prioriteit. Niet alleen door te investeren in tijd en geld, maar juist ook door inbreng van kennis, opleidingen en beleid".

Ab van der Touw, bestuursvoorzitter van Siemens Nederland: "We zullen onze maakindustrie moeten digitaliseren én robotiseren om concurrerend te blijven. Daarom is een paradigmaverschuiving nodig van ‘robots verdringen banen', naar ‘robots creëren banen'."

Drie onderdelen

Het FieldLab op de locatie van Airborne bestaat uit drie onderdelen: een businesscase voor de productie van composieten, een knowledge hub en experience center, waar onderwijs, workshops, plenaire meetings en demonstraties worden gehouden.

Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van het Team Smart Industry verleende op 1 december het Airborne Siemens Digital Factory FieldLab tevens de officiële fieldlab status van de overheid.

bron: Engineers Online

Foto's:

Airborne en Siemens bouwen digitale fabriek

Locoburgemeester Ingrid Van Engelshoven van Den Haag opent het Airborne Siemens Digital Factory FieldLab in Ypenburg, geflankeerd door Frans van de Ven, directeur Airborne (midden) en Gert Bravenboer, directeur Digital Factory van Siemens (rechts). (Siemens persfoto)

© Aandrijvenenbesturen.nl