Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 26 november 2015 10:11

Nederlandse industrie haalt banden aan met Iran

Het bezoek van minister Kamp van Economische Zaken aan Iran, in het kader van de GECF top (Gas Exporting Countries Forum), biedt een uitstekende gelegenheid voor de Nederlandse olie- en gasindustrie om relaties met eindklanten en lokale contractors aan te halen voor de projecten die aanstaande zijn in Iran, na de opschorting van het sanctieregime. Dat zegt Micha van Lin van FME.

Minister Kamp van Economische Zaken'
Minister Kamp van Economische Zaken
1/1

Op dit moment zijn de sancties op goederen, entiteiten en financiële transacties nog volledig van toepassing, maar naar verwachting zullen de buitenlandse investeringen na het opschorten van de sancties oplopen tot 200 miljard dollar in 2020 waarbij Iran met name op zoek is naar expertise en technologieën vanuit Westerse landen.

Van Lin, hoofd Afdeling Internationaal ondernemen van FME en expert op het gebied van sanctiebeleid en exportcontrole, was nauw betrokken bij de voorbereidingen van de missie en reist mee met de delegatie.

Deal met Iran

Afgelopen zomer is er een akkoord gesloten met Iran ten aanzien van hun nucleaire programma. Nadat Iran de afspraken uit het akkoord is nagekomen zal een stapsgewijze sanctieverlichting in werking worden gezet. Het nucleaire akkoord met Iran wordt in verschillende fases uitgevoerd. Na inspecties van het Atoom Agentschap in het voorjaar van 2016 is het mogelijk dat de VN sancties worden opgeschort (niet opgeheven). Bij het niet voldoen aan de afspraken kunnen de sancties meteen weer worden geïmplementeerd (snap-back provisie).

Relatieherstel

Iran toont veel belangstelling om zaken te doen met Nederland. “Ze zijn erg geïnteresseerd om de relatie te herstellen”, aldus minister Kamp, die onder andere verschillende projecten besprak met de managing director van de National Iranian Gas Company.

Ruim 70 Nederlandse bedrijven, voornamelijk bestaande uit toeleveranciers in de olie- en gasindustrie, vergezelden minister Kamp tijdens zijn bezoek aan Iran. Tijdens een rondetafelsessie werd kennis uitgewisseld over de modernste technologieën en het ontwikkelen van trainingsprogramma’s.

bron: FME

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden