Laatste nieuws:

UTRECHT, 19 november 2015 15:27

Vernuft en creativiteit op Constructeursdag

Afgelopen 10 november wist de jongste editie van de Constructeursdag bijna 200 bezoekers naar DeFabrique in Utrecht te lokken. Een dag die wederom in het teken stond van vernuft en creativiteit.

Plaats van handeling: De Fabrique te Utrecht.'
Plaats van handeling: De Fabrique te Utrecht.
Rechts
1/51

En uiteraard ook doorzettingsvermogen. Zo stortte dagvoorzitter Erik Tempelman een doos vol trekstaven leeg op het podium om even het doorzettingsvermogen van Jim Floor te illustreren. Jim onderzocht de treksterkte van FDM-geprint PLA. Een monnikenwerk, wat uiteindelijk beloond werd met solide resultaat.

Mijnenveger

De dag begon na de introductie van dagvoorzitter Tempelman al gelijk met vernuft en creativiteit. Massoud Hassani heeft zijn eerste idee van zijn Mine Kafon afstudeerproject aan de Design Academy flink opgewaardeerd. Massoud presenteerde vol trots de Mine Kafon Air, een systeem dat gebaseerd op een drone volledig autonoom laag over het terrein vliegt, de mijnen detecteert, in kaart brengt via een app en ze ook nog eens tot ontploffing kan brengen.

Bureau

Massoud’s idee moet uiteindelijk levens gaan redden en hetzelfde geldt voor de piepers van Han Toebast (designbureau VanBerlo). Deze piepers zijn geen aardappelen, maar de ‘pagers’ die door medisch personeel worden gebruikt. Toebast presenteerde de Atus Smartbadge. Deze moderne pieper kan via een speciaal ontwikkelde app in combinatie wordt gebruikt met je smartphone.

‘Cardiocomposieten’

Steve Levine, de project director van Dassault Simulia’s Living Heart project, was speciaal voor de Constructeursdag naar Nederland gekomen. De ontwikkeling van een natuurgetrouw simulatiemodel van een menselijk hart is al een prestatie van formaat. Daarvoor is alle over de wereld verspreide kennis over het menselijk hart samengebracht en is door onderzoekers, doktoren en engineers gewerkt aan het model. In een prachtige demo op de meegebrachte Zspace 3D-tablet kon menig bezoeker van de Constructeursdag zich vergapen aan deze simulatie-prestatie.

Storm

Dat een multidisciplinair team tot veel in staat mag worden geacht werd niet alleen door Steve bewezen. Ook Bas Verkaik wist dat als vertegenwoordiger van Storm Eindhoven treffend te illustreren. Het team heeft een elektrische motorfiets ontwikkeld waarmee ze op een duurzame manier in 80 dagen een rondje rond de wereld willen gaan afleggen. Verrassend aan de Storm motorfiets is de opbouw van het accupakket – 24 cartridges, elk binnen enkele minuten uit te wisselen. De motor beschikt over een piekvermogen van meer dan 100 pk en een koppel van 125 Nm. Voldoende om binnen 5 s tot 100 km/u te komen.

Zachte hand

TU Delft-onderzoeker Rob Scharff liet zien dat zijn 3D-geprinte zachte robothand je een hand kan geven en de handdruk – letterlijk – aanpast aan hoe stevig je zelf een hand geeft. Rob houdt zich bezig met onderzoek naar Soft Robotics – de toepassing van zachte materialen in robotica. Hij mikt daarbij op het 3D-printen van zachte (pneumatische) actuatoren en sensoren en baseert zich wat de werking betreft op de natuur. Denk aan de slurf van een olifant met de torsiespieren die voor een rotatie zorgen en een en de opzet met antagonisten zoals de mens die met biceps en triceps in de arm.

Toekomst

Als rode draad door het programma – soms op de achtergrond zoals bij Han Toebast dan weer op de voorgrond zoals bij Rob Scharff en Jim Floor – loopt toch de hele tijd dat 3D printen. Onherroepelijk zal dat in de toekomst zijn effect hebben op maakprocessen.

Maar zoals Lieven Grauls van Autodesk het stelde zijn er voor ‘The Future of Making Things’ nog verschillende andere minstens net zo belangrijke invloeden. Wat te denken van de sociale en mobiele component die ook al een paar aardige nieuwe bedrijven en businessmodellen hebben opgeleverd: Uber heeft als ’s werelds grootste taxibedrijf geen taxi’s in bezit en AirBnB heeft geen eigen vastgoed.

Bovendien kan je lokaal in een FabLab, Makerspace of hoe het ook mag weten een prototype laten maken. Dankzij dergelijke en andere ‘open source’-initiatieven komt het maken van dingen voor iedereen heel dichtbij.

En als je het dan over dingen hebt – dankzij het ‘Internet of Things’ en de ‘Cloud’ krijgen producten een eigen intelligentie. Ze reageren op hun omgeving en leren van de interactie met de gebruiker. Die gebruiker wil of hoeft misschien in de toekomst wel helemaal de eigenaar van dat product niet meer te zijn – analoog aan Uber en AirBnB. Stof voldoende voor nog vele volgende Constructeursdagen.

Voor een uitgebreide versie van dit verslag, lees de volgende editie van Constructeur. Voor een hele verzameling aan foto's van deze dag (51 stuks), klik je op de afbeelding bovenaan dit artikel.

 

(Fotografie: Nathan Strik)

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden