SOESTERBERG, 19 november 2015 14:09

Energiegeleidingssysteem van Igus zorgt voor veilige terugtrekking zonder lus

Igus heeft een licht en voordelig concept voor de automatische terugtrekking van kabelrupsen ontwikkeld, die een verdere vooruitgang in de robotica mogelijk maakt.

Veel industriële robots voeren tegenwoordig naast energie-, data- en medialeidingen ook vaak toevoerslangen voor bijvoorbeeld klinknagels of schroeven. Het nieuwe systeem ‘Triflex RSE’ voorkomt lusvorming van de kabelrups, waardoor deze vaste lichamen bedrijfszeker tot aan het einde van de robotarm geleid kunnen worden.

Triflex

De Triflex R-serie is door Igus speciaal ontworpen voor hoogdynamische industriële robottoepassingen en kan zich als 3-assige kabelrups in alle richtingen in de ruimte bewegen.

De universeel te gebruiken Triflex-rupsen van hoogwaardige kunststoffen zijn geschikt voor veeleisende industriële omgevingen, zijn eenvoudig te monteren en van buitenaf te vullen. Ze hebben ook een hoge trek- en torsievastheid.

“Omdat vandaag de dag echter niet meer alleen elektrische en pneumatische leidingen, maar vaak ook toevoerslangen voor bouten, klinknagels of schroeven naar de robot moeten worden geleid kunnen te scherpe bochten, naar beneden hangende lussen soms problemen veroorzaken”, aldus Jörg Ottersbach, Branchemanager Robotica bij Igus.

Ottersbach vervolgt: “Elke omkering en elk onderschrijding van de minimaal toelaatbare buigradius van de toevoerslangen biedt een potentieel storingspunt en kan een negatieve invloed op het proces hebben - in het ergste geval blijft een klinknagel of een schroef in de toevoerslang vastzitten, hetgeen dan in een stilstand van de installatie resulteert.”

Het terugtreksysteem Triflex RSE biedt door zijn lineaire terugtrekking een efficiënte en goedkope oplossing, die geen krommingen, veerstaven of keerrollen nodig heeft.

Slank ontwerp, direct aan de robot

Het lichte systeem heeft de smeer- en onderhoudsvrije Drylin-lineaire geleiding van Igus als basis, waarbij een beweegbare slede de ketting op een terugtrektraject van max. 600 millimeter transporteert.

Elastische banden trekken de uitgeschoven rups automatisch terug. Hierdoor wordt de vorming van lussen in de kabelrups uitgesloten. Door de daaruit resulterende optimalisatie van de procesveiligheid kan de levensduur aanzienlijk worden verhoogd.

Het zelfleidende terughaalsysteem is op de gesloten of openklapbare Triflex-rupsen TRC, TRE en TRCF in de bouwgrootten van 60 tot 125 millimeter diameter geconcipieerd. Ze worden door middel van een verbindingselement en een glijdoorvoering op het systeem vergrendeld, die anderzijds door bevestigingsplaten variabel op verschillende robottypes kan worden aangesloten.

Omdat de Triflex RSE de kabelrups direct naar de robot leidt en er geen omkeringen nodig zijn, wordt de benodigde kabel-, slang- en kabelrups-lengte gereduceerd.

Foto's:

Energiegeleidingssysteem van Igus zorgt voor veilige terugtrekking zonder lus

© Aandrijvenenbesturen.nl