Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 17 november 2015 09:38

Metalfab1: evolutie van industriële 3D-metaalprinter (video)

In het regenachtige Eindhoven presenteerde Additive Industries de Metalfab1-printer op maandag 16 november aan een select groepje klanten, aandeelhouders en internationale pers. De Metalfab1 onderscheidt zich vooral door focus op kwaliteit en integratie van alle stappen in het metaalprintproces.

De MetalFAB1 3D-metaalprinter.  (Foto: Additive Industries)

(Klik op de foto voor grotere weergave en meer foto's)'
De MetalFAB1 3D-metaalprinter. (Foto: Additive Industries) (Klik op de foto voor grotere weergave en meer foto's)
Rechts
1/6

Zelf noemt Additive Industries dit het “eerste écht industriële 3D-metaalprintsysteem”. Volgens het jonge bedrijf, in december 2012 opgericht door Jonas Wintermans en Daan Kersten, biedt de Metalfab1 een flinke verbetering ten opzichte van mid-range additieve metaalprinters.

Additive Industries heeft zich op drie hoofddoelen gericht bij de ontwikkeling van de Metalfab1: reproduceerbaarheid, productiviteit en flexibiliteit.

Metalfab1

De prestatieverbetering is te danken aan een thermisch geoptimaliseerd machineontwerp, slimme procesbeheersing en kalibratiestrategieën, elimineren van dode tijd en de automatisering van bouwplaat- en productverplaatsing in de machine.

Om even de slimme procesbeheersing er uit te lichten. Tijdens het printproces willen er bij de hoge temperaturen die nodig zijn voor printen met metaal wat temperatuurschommelingen ontstaan. De Metalfab1 monitort het proces live en kan volautomatisch bijsturen en her-kalibreren per printlaag.

Ook het elimineren van dode tijd is een belangrijk punt. De Metalfab1 heeft meerdere bouwkamers, elk met geïntegreerde metaalpoeder recycling. De optische eenheid kan bewegen tussen de twee printkamers. Dit zorgt ervoor dat als één bouwkamer gereinigd wordt, de volgende print alvast van start kan gaan in de andere bouwkamer.

Dankzij dit systeem is de Metalfab1 ook de eerste 3D metaalprinter waarin meerdere materialen naast elkaar kunnen worden gebruikt in één machine.

Aan de achterkant van de machine zit een robot, die via een rails kan bewegen tussen de verschillende modules. Op deze manier is het hele printproces grotendeels geautomatiseerd uit te voeren.

Modulair

De Metalfab1 is modulair. Zelfs het lasersysteem kan van één laser tot vier lasers worden uitgebreid. Dit komt de printsnelheid ten goede en ook wordt hiermee het zogenaamde ‘stitching’ vermeden bij het printen van grotere objecten.

Metalfab1 is ook het eerste en enige systeem met een geïntegreerde oven voor spanningsarm gloeien van de geprinte producten. Het bouwvolume van een enkele bouwkamer (420x420x400 [mm]) positioneert de MetalFAB1 direct in de top 3 grootste metaalprinters die nu beschikbaar zijn.

Beta-programma

Additive Industries zal volgende maand starten met haar Beta-programma. Vier Beta-machines zijn inmiddels gereserveerd door klanten uit veeleisende markten zoals de lucht- en ruimtevaart, high tech machinebouw en gereedschap-fabricage.

“We kijken uit naar de hechte samenwerking met onze Beta klanten. We zullen samen processen, nieuwe materialen en toepassingen ontwikkelen en de prestaties moeten testen om de business cases van onze klanten substantieel te verbeteren”, aldus Daan Kersten, medeoprichter en CEO van Additive Industries.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden