EMMELOORD, 16 november 2015 09:55

Windpark Westermeerwind in bedrijf genomen

Windpark Westermeerwind heeft een belangrijke mijlpaal in de bouw bereikt. Onlangs produceerden de eerste windturbines de eerste duurzame windstroom. De komende maanden worden alle 48 windturbines opgebouwd en aangesloten, zodat er in het voorjaar van 2016 voor zo’n 160.000 huishoudens windstroom wordt opgewekt.

Afgelopen juni heeft VBMS (Volkerwessels Boskalis Marine Solutions) de installatie van 44km elektriciteitskabels van het windpark afgerond. Er zijn 42 verbindingskabels gelegd tussen de windturbines en zes exportkabels om de stroom van de windturbines naar het transformatorstation op het vasteland te transporteren. In het transformatorstation wordt de opgewekte elektriciteit omgezet naar hoogspanning en gevoed aan het landelijke elektriciteitsnet van Tennet. Ook wordt het windpark bestuurd vanaf dit station.

Siemens zet eerste 17 windturbines neer

Nadat de combinatie Van Oord/Mammoet eind mei 2015 de laatste funderingspaal in de bodem van het IJsselmeer heeft geheid, is hoofdaannemer Siemens half juli gestart met het plaatsen van de torensecties. De torendelen worden daarbij samen met de gondel op een speciaal transportschip vanuit de Amsterdamse haven, over het IJsselmeer, direct naar de bouwlocatie langs de dijken van de Noordoostpolder gebracht. De complete rotors worden voorgemonteerd in Oude Zeug (nabij Medemblik) en, vlak voor installatie, over het water vervoerd naar het windpark.

Windpark Westermeerwind

Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het is het grootste near shore windpark van Nederland en bestaat uit 48 windturbines van 3 MW (verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk) en een transformatorstation op het land. Het zal naar verwachting windstroom voor 160.000 huishoudens produceren.

Westermeerwind heeft de bouwbegeleiding en de bedrijfsvoering van Windpark Westermeerwind uitbesteed aan Ventolines uit Emmeloord. Siemens bouwt als hoofdaannemer het Windpark Westermeerwind en zal het windpark onderhouden voor een periode van minimaal vijftien jaar. Verschillende Nederlandse bedrijven werken als onderaannemer mee aan het project, waaronder Van Oord en Mammoet voor de funderingen en de installatie van de windturbines en VBMS (VolkerWessels Boskalis Marine Solutions) voor de bekabeling naar het transformatorstation. De stroom wordt afgenomen door Eneco.

Bezoek westermeerwind.nl voor meer informatie.

bron: Westermeerwind

Foto's:

Windpark Westermeerwind in bedrijf genomen

(Foto: @Westermeerwind)

© Aandrijvenenbesturen.nl