CAMBRIDGE, MASSACHUSETTS (VS), 12 november 2015 15:13

Lineform-robot is transformerende gadget (video)

De Tangible Media Group van MIT heeft een slang-achtige robot ontwikkeld genaamd de Lineform. Ze noemen het zelf een ‘shape changing interface’, die nieuwe manieren biedt voor mensen om te interacteren met technologie.

De Lineform-robot is nog slechts een concept en lijkt op een soort robotslang. Het lijf van de robot bestaat uit meerdere ‘schakels’ en kan zo een keur aan verschillende vormen aannemen. Flexibele vormen kunnen ook gemakkelijk worden gecombineerd met rigide vormen.

Lineform

De Lineform van MIT begint met de simpelste vorm: een lijn. Een lineaire serie actuatoren die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en zo allerlei vormen kunnen maken. In een demonstratie werd de robot een soort high-tech armband die notificaties kan doorgeven doormiddel van trilsignalen.

Het is nu nog erg rudimentair, maar de makers van Lineform geven aan dat deze techniek je een signaal kan geven als bijvoorbeeld je telefoon overgaat. Een eindgebruiker kan dan door bijvoorbeeld te tikken op een denkbeeldig beeldscherm aangeven dat het gesprek aangenomen moet worden, waarop de Lineform de vorm aanneemt van een telefoonhoorn en ermee gebeld kan worden.

Slimme kabel

Zo kent de robot ook nog toepassingen als een intelligente kabel, waarbij een module aangeeft welke vorm en functie de slang moet aannemen. Schroef er bijvoorbeeld een lampmodule aan vast en de Lineform neemt de vorm aan van een bureaulamp.

Het getoonde model is nu nog een geavanceerd concept, maar volgens Professor Hiroshi Ishii van Tangible Media Group hebben ze “aangetoond dat een relatief klein aantal actuatoren gebruikt kan worden om een expressieve vorm te maken… onze hoop is dat dit werk anderen aanspoort dit soort toepassingen verder te onderzoeken.”

Foto's:

Lineform-robot is transformerende gadget (video)

De robot kan in verschillende groottes worden uitgevoerd.

Lineform 2

De robots zonder jasje.

De Lineform als telefoon

De Lineform als telefoon

De lineform als lamp

De lineform als lamp

© Aandrijvenenbesturen.nl