Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 11 november 2015 19:51

FME nodigt vakbonden uit voor verkenning

Dinsdag heeft FME de vakbonden per brief uitgenodigd om gezamenlijk te verkennen wat de mogelijkheden zijn om tot een evenwichtig cao-akkoord te komen. Om daartoe de ruimte te geven, laten de werkgevers hun eindbod los.

'
1/1

“Een sterke industrie met duurzame banen is geen vanzelfsprekendheid, maar een wederzijdse verantwoordelijkheid”, zegt FME-onderhandelaar Peter Bongaerts. “Het is tijd om de handen ineen te slaan. Samen met de bonden willen wij een nieuwe poging doen om voor deze cao tot afspraken te komen die passen bij de toekomst van onze industrie. Een toekomst waarin internationale concurrentiedruk, snelle technologische ontwikkelingen en een stevig schommelende marktvraag het speelveld sterk veranderen. Dit vraagt dat wij als sociale partners onze verantwoordelijkheid nemen.”

Op korte termijn is het van belang dat het broze economische herstel rugwind krijgt. Voor de langere termijn is het van groot belang dat medewerkers en werkgevers in de technologische industrie klaar zijn voor de transitie naar een nieuwe economische realiteit, waarin internationalisering, innovatie en digitalisering centraal staan.

Bongaerts: “De economische situatie en de structurele uitdagingen vragen een evenwichtig cao akkoord. Zo’n akkoord sluit je niet op straat, maar met elkaar aan de onderhandelingstafel. Ik wil daarom samen met de bonden verkennen wat de mogelijkheden zijn om tot zo’n akkoord te komen.”

Broos economisch herstel

De Nederlandse economie klimt langzaam weer uit het dal. Maar uit de FME-conjunctuurenquête najaar 2015 blijkt dat het economisch herstel nog steeds broos is. Er zijn veel economische en politieke onzekerheden en een aantal deelmarkten kent lastige omstandigheden. Werkgevers in de technologische industrie hebben hun omzetverwachting voor 2015 fors neerwaarts bijgesteld en zijn minder positief over het economisch klimaat. De werkgelegenheid maakt een pas op de plaats.

Na de crisis

De wereld van voor de crisisjaren komt niet meer terug. Digitalisering, robotisering en ict veranderen de wereld om ons heen razendsnel. Bongaerts licht toe: “Werkgevers moeten zich aanpassen door voorop te lopen met innovaties en slimme arbeidsprocessen waardoor zij de concurrentieslag met bedrijven, zowel in binnen- als buitenland, kunnen winnen en werk in Nederland kunnen aantrekken.”

Ook voor werknemers verandert er veel, aldus Bondaerts. “Medewerkers zullen zich moeten aanpassen door zich nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken. Deze grote transitie vraagt erom dat sociale partners hun verantwoordelijkheid nemen en niet treuzelen om nu al de nodige stappen in de goede richting te zetten.”

FME heeft de vakbonden per brief uitgenodigd (PDF) en hoopt op korte termijn een afspraak te kunnen plannen.

bron: FME

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden